Siun sote avasi uuden hoito- ja valmen­nus­oh­jelman diabe­tes­po­ti­laille

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote avasi digitaa­lisen hoito- ja valmen­nus­oh­jelman tyypin 2 diabe­testa ja esidia­be­testa sairas­ta­ville potilaille. Digitaa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen avulla voidaan tarjota potilaille joustavaa, ajasta ja paikasta riippu­ma­tonta palvelua, erittäin laajan tieto­pa­ketin diabe­teksen omahoidon tueksi sekä kiireet­tömän asioin­ti­ka­navan hoitavaan yksikköön. Digitaa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen tavoit­teena on parantaa ja yhden­mu­kaistaa diabe­testa tai esidia­be­testa sairas­tavien potilaiden alkuvaiheen hoitoa ja neuvontaa, ehkäistä lisäsai­rauksien ja kompli­kaa­tioiden synty­mistä sekä parantaa palvelun saata­vuutta. Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus sujuvoittaa diabe­tes­po­ti­laiden asiointia, helpottaa yhtey­den­ottoa hoito­tiimiin sekä edistää omaa hoitoa ja terveyttä. 

Päätöksen digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen osallis­tu­mi­sesta tekevät potilas ja hänen hoidostaan vastaava ammat­ti­lainen yhdessä. Digitaa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen kautta potilas saa diabe­teksen hoitoon liittyvää tietoa ja ohjeita helposti ymmär­ret­tävinä ja sopivan kokoisina osina. Valmen­nuk­sessa käsitel­tävät aiheet ovat monipuo­lisia omahoitoon, elinta­poihin ja motivaa­tioon liittyviä kokonai­suuksia. Ammat­ti­laisen ohjaus ja tuki sekä digitaa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen toiminnot, kyselyt ja tehtävät auttavat potilasta elinta­pa­muu­toksen aloit­ta­mi­sessa ja muutosten ylläpi­dossa yksilöl­listen tavoit­teiden mukai­sesti. Samalla varmis­tetaan potilaan hoidon laatu ja kokonais­val­taisuus.

Valmen­nus­ko­ko­naisuus jakautuu kolmen vuoden ajalle sisältäen digitaa­listen palve­lujen kautta välitet­tävää tietoa, tukea ja vinkkejä sekä erilaisia tehtäviä ja kyselyitä. Digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen kuuluu myös ammat­ti­laisten toteut­tamia etävas­taan­ottoja, lähivas­taan­ot­to­käyntejä sekä labora­to­rio­kont­rolleja.

Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus soveltuu monille diabe­testa tai esidia­be­testa sairas­ta­ville potilaille

Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus sopii diabe­testa tai esidia­be­testa sairas­ta­valle potilaalle, jonka diagnoo­sista on kulunut enintään 2 vuotta aikaa. Diagnoo­sista voi olla pidem­pikin aika, mikäli potilas on alle 40-vuotias. Osallis­tu­minen vaatii potilaalta sitou­tu­nei­suutta sekä omaa motivaa­tiota ja halua muutokseen. Digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen valit­ta­valla tulee olla myös kykyä hyödyntää digitaa­lisia palveluja. 

Saadakseen digitaa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen materi­aalit ja viestin­tä­ka­navan käyttöönsä, potilaan tulee tunnis­tautua Siun soten digitaa­lisiin palve­luihin. Digitaa­lisia palveluja voi käyttää paikasta riippu­matta sekä tieto­koneen selaimen että matka­pu­he­limeen tai tablettiin ladat­tavan mobii­li­so­vel­luksen avulla. Siun soten digitaa­lisiin palve­luihin ja erilaisiin ohjevi­deoihin voi tutustua osoit­teessa siunsote.fi/digi.

- Toivomme, että mahdol­li­simman moni diabe­testa tai esidia­be­testa sairastava potilas olisi ottanut digitaa­liset palvelut käyttöönsä jo valmiiksi, näin potilaan ohjaa­minen digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen olisi mahdol­li­simman sujuvaa, kertoo erikois­lääkäri Lasse Nieminen.

Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus ei sovellu potilaalle, joilla on tyypin 1 diabetes. Lisäksi sovel­tu­vuutta arvioidaan yksilöl­li­sesti, mikäli tyypin 2 diabe­tekseen liittyy erityisiä haasteita. Tällai­sissa tapauk­sissa potilas voi keskus­tella digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nuksen mahdol­li­suuk­sista hoidostaan vastaavan ammat­ti­laisen kanssa. Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus on tarkoi­tettu potilaan itsensä toteu­tet­ta­vaksi, joten sitä ei voi toteuttaa suomi.fi-valtuutuksen kautta puolesta asiointina. Mikäli potilas ei sovellu digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen tai hän ei voi käyttää digitaa­lisia palveluja, hänen hoitonsa jatkuu terveys­a­semien tai diabe­tes­osaa­mis­kes­kuksen tavan­omai­sessa seuran­nassa.

Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus otetaan käyttöön vaiheittain

Digitaa­linen diabe­tes­val­mennus otetaan käyttöön hyvin­voin­tia­lu­eella vaiheittain vuoden 2025 aikana. Tammi­kuusta lähtien digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen otetaan mukaan potilaita Kiteen, Tohma­järven, Rääkkylän, Niini­vaaran, Siilaisen ja Outokummun terveys­a­se­milta. Lisäksi digitaa­liseen diabe­tes­val­men­nukseen pääsee mukaan alle 40-vuotiaita diabe­testa sairas­tavia potilaita Nurmeksen, Heinä­veden ja Liperin terveys­a­se­milta. Digitaa­li­sesta diabe­tes­val­men­nuk­sesta kiinnos­tuneet ja lisätietoja haluavat potilaat voivat ottaa yhteyttä hoidostaan vastaavaan ammat­ti­laiseen.

Toiminta laajenee kevään 2025 aikana. Toiminnan laaje­ne­mi­sesta ja digitaa­lisen diabe­tes­val­men­nuksen käyttöö­no­tosta muissa yksiköissä tiedo­tetaan myöhemmin. 
 

Avainsanat: