Siun sote vahvistaa ikäneu­volan toimintaa maakun­nassa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sote panostaa tämän vuoden aikana entistä enemmän ikäneu­volan toimintaan tarjoten ennal­taeh­käi­seviä palveluja paikan päällä eri kunnissa koko Pohjois-Karja­lassa. Ikäneu­volan palveluja on toteu­tettu aikai­semmin Joensuusta käsin, mutta tämän vuoden alusta alkaen palvelut viedään lähelle ikäih­misiä eri puolille maakuntaa. 

Ikäneuvola palvelut ovat suunnattu yli 65-vuotiaille itsenäi­sesti kotona asuville henki­löille hyvin­voinnin ja terveyden edistä­miseen. Ikäneuvola ei hoida sairauksia vaan se keskittyy ennal­taeh­käi­sevään toimintaan. Ikäneuvola ohjaa henki­löitä, joilla on riski sairastua elinta­voista johtuviin sairauksiin, ja joilla on tahtoa ja motivaa­tiota muuttaa elinta­pojaan sekä edistää omaa toimin­ta­ky­kyään. 

Ikäneu­volan toiminta sisältää terveys­ta­paa­misia ja elinta­paoh­jausta ravit­se­mukseen, liikku­miseen ja unetto­muuden lääkkeet­tömään hoitoon. Ikäneuvola tarjoaa hyvin­vointia ja terveyttä edistäviä ryhmiä, joita ovat Intoa elämään ‑hyvin­voin­ti­kurssit, uniryhmät ja Finger-tutki­mukseen perus­tuvat aivoter­veyden edistä­misen ryhmät. Ryhmä­läiset saavat asian­tun­ti­joilta tietoa terveyteen liitty­vistä asioista ja tekevät pieniä elämän­ta­pa­muu­toksia ryhmien aikana. Ryhmät toteu­tetaan eri paikka­kun­nilla vuoro­tellen. 

Jos olet yli 65-vuotias ja huomaat, esimer­kiksi että ruoka­ha­lussasi on muutoksia tai koet muuta tarvetta ravit­se­musoh­jaukseen, ikäneu­volaan kannattaa olla yhtey­dessä matalalla kynnyk­sellä. Ikäneu­volan ammat­ti­laiseen voi olla yhtey­dessä myös, jos liikku­minen on vähen­tynyt tai on ongelmia unen kanssa. Ikäneu­volan ammat­ti­lai­selta saat tietoa ja ohjausta elinta­pojen muutta­miseen, kertoo Siun soten geriat­risen keskuksen palve­lu­vas­taava Tuula Pitkänen. 

Maalis­kuussa meillä on alkamassa Lieksassa ja Outokum­mussa uniryhmät. Intoa elämään ‑hyvin­voin­ti­kurssit alkavat Liperissä ja Enossa, ja lisäksi yksi etäryhmä, johon voi osallistua kotoa tieto­koneen välityk­sellä koko maakunnan alueelta. Seuraava aivoter­veyden edistä­misen ryhmä alkaa syksyllä Joensuussa. Kannattaa siis seurata Siun soten viestintää ja tarkkailla esimer­kiksi terveys­a­semien ilmoi­tus­tauluja. Tarvit­taessa voi soittaa suoraan ikäneu­volan, jatkaa Tuula Pitkänen.

Ikäneuvola toteuttaa koko maakunnan alueella omais- ja perhe­hoi­tajien hyvin­vointi- ja terveys­tar­kas­tuksia yli 65-vuotiaille omais­hoi­ta­jille ja yli 65-vuotiaan omais­hoi­det­tavan hoita­jalle. Lisäksi ikäneu­volan ammat­ti­laiset pitävät luentoja terveyteen liitty­vissä asioissa ja ovat mukana matalan kynnyksen tapah­tu­missa alueiden eri toimi­joiden kanssa. 

Lisätietoja ikäneu­volan toimin­nasta ja palve­luista saa soitta­malla oman alueen tervey­den­hoi­ta­jalle virka-aikana. 

Keskinen alue (Joensuu, Kontio­lahti) p. 013 330 7035, p. 013 330 7631, p. 013 330 7262 

Läntinen alue (Liperi, Outokumpu, Polvi­järvi, Heinävesi) p. 013 330 6558 

Eteläinen alue (Kitee, Ilomantsi, Tohma­järvi, Rääkkylä) p. 013 330 7675 

Pohjoinen alue (Lieksa, Nurmes, Juuka) p. 013 330 7899 
 

Yhtey­den­ot­to­pyynnön voi jättää sähköisen ajanva­rauksen kautta osoit­teessa www.siunsote.fi/ajanvaraus.

Elinta­paoh­jaukseen liitty­vissä asioissa voi asioida myös digitaa­li­sissa palve­luissa www.siunsote.fi/digi.
 

Avainsanat: