Sosiaa­lityö yhdistää järjen ja sydämen

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun sotessa kehit­tä­jä­so­si­aa­li­työn­te­kijänä työsken­televä Anu Hyppönen on tehnyt pitkän uran sosiaa­lialan eri tehtä­vissä. Aiemmin Hyppönen toimi Aluehal­lin­to­vi­ras­tossa sosiaa­li­huollon ylitar­kas­tajana. Kun hän sattui näkemään ilmoi­tuksen SOKKE PK ‑hankkeen kehit­tä­jä­so­si­aa­li­työn­te­kijän paikasta Siun sotessa, heräsi kiinnostus uudelleen entistä työnan­tajaa kohtaan. “En ollut aikai­semmin kuullut kehit­tä­jä­so­si­aa­li­työn­te­kijän työstä. Asiaa tutkit­tuani ymmärsin, että siinä yhdistyy monta asiaa, joita olen elämäni varrella tehnyt.” Päätös hakea vakitui­sesta hyvästä virasta määrä­ai­kaiseen hanke­työhön vaati kuitenkin pohdintaa. ”Saatuani paikan, pohdin vielä viikon päätöstäni. Halusin kuitenkin tehdä vielä erilaista ennen eläkei­kääni ja laillis­tet­tujen sosiaa­li­työn­te­ki­jöiden työti­lanne on toden­nä­köi­sesti hyvä tulevai­suu­des­sakin.”

Sosiaa­li­pal­ve­lujen kehit­tämis- ja koulu­tus­hanke Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella (SOKKE-PK) ‑hankkeen tavoit­teena on vastata alueen sosiaa­li­työn­te­ki­jä­pulaan ja vahvistaa sosiaa­lityön tutkimus- ja kehit­tä­mis­osaa­mista. Hankkeen erityis­piir­teenä on sosiaa­lityön maiste­rio­pin­tojen tuominen Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuk­selle, sillä ne ovat aiemmin sijainneet Kuopiossa. Itä-Suomen yliopis­tolla on päävastuu koulu­tuksen maiste­rio­pin­noista. Suurin osa opiske­li­joista on siunso­te­laisia. Siun sote tukee opiske­li­joita tarjoa­malla kaksi päivää kuukau­dessa aikaa opiskeluun. Hanke on Euroopan unionin osara­hoittama ja sen pääto­teuttaja on Itä-Suomen yliopisto.

”Toive ja tavoite on, että mahdol­li­simman moni sosiaa­lityön maiste­ri­kou­lu­tuksen opiske­li­joista jäisi töihin Siun soteen.”

Opiske­lijat mukana kehit­tä­mi­sessä

Opiske­lijat ovat keskei­sessä roolissa SOKKE-PK-hankkeessa. Heidän kehit­tä­mis­teh­tä­vänsä kytkey­tyvät suoraan Siun soten tarpeisiin, ja aiheita on runsaasti eri sekto­reilta. “Koko maailmaa ei voi pelastaa, joten aiheita on pilkottava sopiviksi palasiksi”, kehit­tä­jä­so­si­aa­li­työn­tekijä Anu Hyppönen toteaa. Esimerkkejä kehit­tä­mi­sa­lueista ovat muun muassa lasten, nuorten ja perheiden palvelut, erityisen tuen asiak­kuuden määrittely sekä vammais­pal­ve­lulain muutoksiin pereh­ty­minen ja niiden koulut­ta­minen organi­saa­tiossa.

Opiske­li­joiden harjoit­telut suori­tetaan Siun sotessa, ja myös gradujen toivotaan liittyvän hankkeen teemoihin. “Tietenkin tutkijan vapaus valita aiheensa säilyy, mutta toiveena on, että pro gradu-työt tuottai­sivat tietoa Siun soten tarpeisiin”, Hyppönen kertoo.

Sosiaa­lityön tulevaisuus ja vetovoiman lisää­minen

Sosiaa­li­työn­te­ki­jöiden rekry­tointi on haaste ympäri Suomen, eikä ongelmaan ole yksin­ker­taista ratkaisua. Hyppösen mukaan työnan­ta­jilla on avain­rooli, ja työhy­vin­vointiin, asiakas­määriin ja johta­miseen panos­ta­minen on tärkeää. “Sosiaa­lityö on aina ollut työtä, joka vaatii rohkeutta. Samalla se on myös äärim­mäisen mielen­kiin­toista. Sosiaa­lityö vaatii tavallaan sekä ratio­naa­lista järkeä, koska pitää hallita juridiset asiat että yhtä aikaa sydäntä, ihmisen kohtaa­misen taitoa ja inhimil­li­syyttä. Tylsää hetkeä ei tule.”

Hyppönen toivoo, että sosiaa­li­työn­te­ki­jöiden oma ammatil­linen ylpeys ja arvostus kasvaisi. “Sen kannus­tuksen ja arvos­tuksen täytyy nousta myös työyh­tei­söstä ja esihen­ki­löiltä.”

Joensuu tarjoaa mahdol­li­suuksia

Joensuussa jo yli 20 vuotta asunut Anu Hyppönen arvostaa kaupungin kompaktia kokoa ja luonnon­lä­hei­syyttä. “Kaikki on pyöräi­ly­matkan päässä, ja kolme kansal­lis­puistoa on tunnin ajomatkan säteellä.” Kaupun­gissa on monipuo­lista ja omalei­mais­takin kulttuu­ri­tar­jontaa ja yliopisto tuo kaupunkiin nuorek­kuutta ja kansain­vä­li­syyttä. Pitkän uran raken­ta­minen on mahdol­lista monella tapaa, vaikka uraih­mi­seksi Anu Hyppönen ei itseään koe.

Hyppönen on itse tehnyt monipuo­lisen uran sosiaa­lialan eri tehtä­vissä ja uskoo, että urapolun vaihta­minen on rikas­tut­tanut omaa näkemyk­sensä. “Kun on ollut erilai­sissa työyh­tei­söissä, oppii arvos­tamaan ihmisten moninai­suutta ja erilaisia työkult­tuu­reita.” Hänen mukaansa Siun sotessa työkult­tuuri on avoin ja mutkaton, ja hän on kokenut tulevansa hyvin vastaa­no­te­tuksi. “Täällä voi olla oma itsensä, ja se on iso asia. Voin sanoa, että sosiaa­lityön osaamista Siun sotessa on paljon; sekä pitkän kokemuksen kerryt­tämää osaamista että tuoreempaa osaamista. Siun sotessa on myöskin sosiaa­li­työhön liittyviä kehit­tä­mis­hank­keita ja sisäistä kehit­tä­mistä. Siun sotessa hyviä tyyppejä töissä.”