Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sotessa kehittäjäsosiaalityöntekijänä työskentelevä Anu Hyppönen on tehnyt pitkän uran sosiaalialan eri tehtävissä. Aiemmin Hyppönen toimi Aluehallintovirastossa sosiaalihuollon ylitarkastajana. Kun hän sattui näkemään ilmoituksen SOKKE PK ‑hankkeen kehittäjäsosiaalityöntekijän paikasta Siun sotessa, heräsi kiinnostus uudelleen entistä työnantajaa kohtaan. “En ollut aikaisemmin kuullut kehittäjäsosiaalityöntekijän työstä. Asiaa tutkittuani ymmärsin, että siinä yhdistyy monta asiaa, joita olen elämäni varrella tehnyt.” Päätös hakea vakituisesta hyvästä virasta määräaikaiseen hanketyöhön vaati kuitenkin pohdintaa. ”Saatuani paikan, pohdin vielä viikon päätöstäni. Halusin kuitenkin tehdä vielä erilaista ennen eläkeikääni ja laillistettujen sosiaalityöntekijöiden työtilanne on todennäköisesti hyvä tulevaisuudessakin.”
Sosiaalipalvelujen kehittämis- ja koulutushanke Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (SOKKE-PK) ‑hankkeen tavoitteena on vastata alueen sosiaalityöntekijäpulaan ja vahvistaa sosiaalityön tutkimus- ja kehittämisosaamista. Hankkeen erityispiirteenä on sosiaalityön maisteriopintojen tuominen Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle, sillä ne ovat aiemmin sijainneet Kuopiossa. Itä-Suomen yliopistolla on päävastuu koulutuksen maisteriopinnoista. Suurin osa opiskelijoista on siunsotelaisia. Siun sote tukee opiskelijoita tarjoamalla kaksi päivää kuukaudessa aikaa opiskeluun. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja sen päätoteuttaja on Itä-Suomen yliopisto.
”Toive ja tavoite on, että mahdollisimman moni sosiaalityön maisterikoulutuksen opiskelijoista jäisi töihin Siun soteen.”
Opiskelijat mukana kehittämisessä
Opiskelijat ovat keskeisessä roolissa SOKKE-PK-hankkeessa. Heidän kehittämistehtävänsä kytkeytyvät suoraan Siun soten tarpeisiin, ja aiheita on runsaasti eri sektoreilta. “Koko maailmaa ei voi pelastaa, joten aiheita on pilkottava sopiviksi palasiksi”, kehittäjäsosiaalityöntekijä Anu Hyppönen toteaa. Esimerkkejä kehittämisalueista ovat muun muassa lasten, nuorten ja perheiden palvelut, erityisen tuen asiakkuuden määrittely sekä vammaispalvelulain muutoksiin perehtyminen ja niiden kouluttaminen organisaatiossa.
Opiskelijoiden harjoittelut suoritetaan Siun sotessa, ja myös gradujen toivotaan liittyvän hankkeen teemoihin. “Tietenkin tutkijan vapaus valita aiheensa säilyy, mutta toiveena on, että pro gradu-työt tuottaisivat tietoa Siun soten tarpeisiin”, Hyppönen kertoo.
Sosiaalityön tulevaisuus ja vetovoiman lisääminen
Sosiaalityöntekijöiden rekrytointi on haaste ympäri Suomen, eikä ongelmaan ole yksinkertaista ratkaisua. Hyppösen mukaan työnantajilla on avainrooli, ja työhyvinvointiin, asiakasmääriin ja johtamiseen panostaminen on tärkeää. “Sosiaalityö on aina ollut työtä, joka vaatii rohkeutta. Samalla se on myös äärimmäisen mielenkiintoista. Sosiaalityö vaatii tavallaan sekä rationaalista järkeä, koska pitää hallita juridiset asiat että yhtä aikaa sydäntä, ihmisen kohtaamisen taitoa ja inhimillisyyttä. Tylsää hetkeä ei tule.”
Hyppönen toivoo, että sosiaalityöntekijöiden oma ammatillinen ylpeys ja arvostus kasvaisi. “Sen kannustuksen ja arvostuksen täytyy nousta myös työyhteisöstä ja esihenkilöiltä.”
Joensuu tarjoaa mahdollisuuksia
Joensuussa jo yli 20 vuotta asunut Anu Hyppönen arvostaa kaupungin kompaktia kokoa ja luonnonläheisyyttä. “Kaikki on pyöräilymatkan päässä, ja kolme kansallispuistoa on tunnin ajomatkan säteellä.” Kaupungissa on monipuolista ja omaleimaistakin kulttuuritarjontaa ja yliopisto tuo kaupunkiin nuorekkuutta ja kansainvälisyyttä. Pitkän uran rakentaminen on mahdollista monella tapaa, vaikka uraihmiseksi Anu Hyppönen ei itseään koe.
Hyppönen on itse tehnyt monipuolisen uran sosiaalialan eri tehtävissä ja uskoo, että urapolun vaihtaminen on rikastuttanut omaa näkemyksensä. “Kun on ollut erilaisissa työyhteisöissä, oppii arvostamaan ihmisten moninaisuutta ja erilaisia työkulttuureita.” Hänen mukaansa Siun sotessa työkulttuuri on avoin ja mutkaton, ja hän on kokenut tulevansa hyvin vastaanotetuksi. “Täällä voi olla oma itsensä, ja se on iso asia. Voin sanoa, että sosiaalityön osaamista Siun sotessa on paljon; sekä pitkän kokemuksen kerryttämää osaamista että tuoreempaa osaamista. Siun sotessa on myöskin sosiaalityöhön liittyviä kehittämishankkeita ja sisäistä kehittämistä. Siun sotessa hyviä tyyppejä töissä.”