Itä-Suo­men so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon yh­teis­työa­lueel­le uu­si so­siaa­lia­lan osaa­mis­kes­kus

Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueiden yhteis­tiedote.

Sosiaa­lialan osaamis­kes­kus­toi­minta on uuden äärellä. Valtio­neu­vosto antoi 30.10.2024 asetuksen, jolla muutetaan sosiaa­lialan osaamis­kes­kusten lukumäärää ja toimia­lueita siten, että jokai­sella sosiaali- ja tervey­den­huollon yhteis­työ­alu­eella (YTA-alue) on jatkossa yksi sosiaa­lialan osaamis­keskus. Lisäksi koko maan kattaa yksi ruotsin­kie­linen osaamis­keskus. Sosiaa­lialan osaamis­kes­kukset ovat toimineet Suomessa yli 20 vuoden ajan.

Sosiaa­lialan osaamis­kes­kukset asian­tun­te­muksen ja kehityksen tukipi­la­reina

Sosiaa­lialan osaamis­kes­kusten lakisää­teisenä tehtävänä on turvata muun muassa sosiaa­lialan asian­tun­te­muksen välit­ty­minen, sosiaa­li­huollon perus‑, erityis- ja asian­tun­ti­ja­pal­ve­luiden kehit­ty­minen sekä koulu­tuksen, tutki­muksen ja käytännön monipuo­linen yhteys.

Uudistus Itä-Suomen yhteis­työ­alu­eella tarkoittaa, että uusi Itä-Suomen YTA-alueen sosiaa­lialan osaamis­keskus toimii jatkossa Keski-Suomen hyvin­voin­tia­lueen, Pohjois-Savon hyvin­voin­tia­lueen, Etelä-Savon hyvin­voin­tialue Eloisan sekä Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten alueella aikai­semman kahden sosiaa­lialan osaamis­kes­kuksen sijaan.

Prosessi sosiaa­lialan osaamis­kes­kuksen muodos­ta­mi­seksi käynnistyi Itä-Suomen yhteis­työ­alu­eella ripeästi. Asetuksen julkaisun aikaan Itä-Suomen yhteis­työ­alueen johto­ryhmä antoi vastuun uuden osaamis­kes­kuksen valmis­te­lusta Keski-Suomen hyvin­voin­tia­lu­eelle, kertoo projektia johtanut Keski-Suomen hyvin­voin­tia­lueen konser­ni­pal­ve­luiden toimia­la­johtaja Lasse Leppä.

Itä-Suomen yhteis­työ­alueen osaamis­kes­kusta on valmis­teltu kahdessa työryh­mässä, joista toisessa on valmis­teltu osaamis­kes­kuksen hallin­nol­lista raken­netta ja sopimus­luon­nosta toiminnan käynnis­ty­mistä silmällä pitäen. Toisessa ryhmässä on valmis­teltu käynnis­tyvän osaamis­kes­kuksen toiminnan sisäl­löl­lisiä asioita. Teemoina ovat olleet esimer­kiksi opit nykyi­sistä osaamis­kes­kusten toimin­noista sekä yhteistyö sosiaa­lialan korkea­kou­lujen, järjes­töjen ja muiden kumppa­neiden kanssa.

Toiminta käynnistyy heinä­kuussa

Itä-Suomen yhteis­työ­alueen sosiaa­lialan osaamis­kes­kuksen toiminta käynnistyy asetuksen mukaan 1.7.2025.

Sosiaa­lialan osaamis­keskus tullaan muodos­tamaan laajassa yhteis­työssä yhteis­työ­alu­eemme sosiaa­li­huollon toimi­joiden ja yhtei­söjen kanssa. Tätä varten on tarkoitus käynnistää kumppa­nuushaku toukokuun lopussa, josta viestimme lähempänä ajankohtaa, jatkaa Leppä.

Sopimus­luon­noksen ja luonnoksen sosiaa­lialan osaamis­kes­kuksen hallin­nol­li­seksi raken­teeksi on tarkoitus valmistua maaliskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen yhteis­työ­alueen johto­ryhmä ja kunkin neljän hyvin­voin­tia­lueen aluehal­li­tukset käsit­te­levät sopimus­luon­nosta. Hallin­nol­lisen prosessin on tarkoitus olla valmiina toukokuun loppuun mennessä.

Avainsanat: