Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten vuoden 2024 tilinpäätös ja toimintakertomus on valmistunut. Hyvinvointialueen vuoden 2024 tilikausi muodostui 46,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.
Aluehallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25.3.2025. Esityslista on julkaistu Siun soten Dynasty-tietopalvelussa osoitteessa: Esityslistat ja pöytäkirjat (dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net). Aluevaltuusto päättää tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyväksymisestä toukokuussa.
Palvelujen ostot ylittivät alkuperäisen talousarvion noin 36 miljoonalla eurolla. Toimintatuotot puolestaan alittivat alkuperäisen arvion noin 1,3 miljoonalla eurolla, sillä suunnitellut omaisuuden myynnit eivät toteutuneet vuoden 2024 aikana. Henkilöstökulut puolestaan jäivät alle alkuperäisen talousarvion, samoin aineet, tarvikkeet ja tavarat.
Hyvinvointialueen toimintatuotot olivat 127,6 miljoonaa euroa ja toimintakulut 938,4 miljoonaa. Toimintakate oli näin 810,8 miljoonaa euroa negatiivinen, ja valtion rahoituksen sekä rahoituserien jälkeen vuosikate muodostui 29,5 miljoonaa euroa negatiiviseksi. Valtion rahoituksen yhteissumma oli noin 780 miljoonaa euroa. Toimintakulut kasvoivat 5,7 % edellisvuodesta, kun valtion rahoitus kasvoi 3,2 %.
Palvelujen ja henkilöstön saatavuus paranivat
Hyvinvointialueen vuoden 2024 alkuperäinen talousarvio oli laadittu 15 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, ja vastaava lisäpanostus suunnattiin lakisääteisten palvelujen saatavuuden parantamiseen. Tässä myös onnistuttiin, ja palvelujen saatavuus parani kaikilla palvelutuotannon toimialueilla.
Hyvinvointialueen henkilöstömäärä oli vuoden 2024 lopussa 8304. Henkilöstömäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 221 henkilön verran. Henkilöstön saatavuus parani vuoden aikana, mikä näkyi muun muassa vuokratyövoiman vähenemisenä.
Talous tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä
Hyvinvointialueiden rahoituslainsäädännön mukaan talouden on oltava tasapainossa ja alijäämien katettu vuoden 2026 lopussa. Hyvinvointialueella katettavaa alijäämää on lähes 70 miljoonaa euroa.
Talouden tasapainottamiseksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella käytiin vuoden alussa yhteistoimintaneuvottelut, joissa sovittiin 30 miljoonan euron säästötoimenpiteistä vuodelle 2025. Talouden tasapainottaminen tulee edellyttämään merkittäviä säästötoimenpiteitä myös vuonna 2026.
Hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarvio on laadittu 20 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Helmikuun toteumatietojen perusteella kuluvan vuoden talousennuste on 14 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mikä olisi 6 miljoonaa euroa talousarviota heikompi tulos. Merkittävimmät ylityspaineet ovat lastensuojelun ja työikäisten sosiaalipalvelujen ostoissa palvelujen hintojen korotusten takia. Lisäksi ikääntyneiden palveluissa omaishoidon tuki on ylittämässä talousarvioon varatut määrärahat. Muiden kuluerien osalta talouden kehityksen arvioidaan olevan suunnilleen talousarvion mukaista.