Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote käynnistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ruokaviraston valtakunnallisen suosituksen mukaiset lintuinfluenssarokotukset tartuntariskissä oleville 8.4.2025 alkaen. Rokotteiden antaminen keskitetään Siilaisen, Nurmeksen ja Kiteen terveysasemille. Rokotetta tarjotaan maksutta niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi turkistilojen ja siipikarjatilojen pitäjät, heidän perheenjäsenensä sekä tilojen työntekijät.
Rokotetta tarjotaan seuraavasti:
- turkistilojen työntekijöille, turkistarhaajille ja heidän perheenjäsenilleen
- siipikarjatilojen työntekijöille, siipikarjatilallisille ja heidän perheenjäsenilleen
- harrastekanaloiden pitäjille ja heidän perheenjäsenilleen
- eläinlääkäreille, jotka työskentelevät turkiseläinten, siipikarjan tai luonnonvaraisten lintujen parissa
- henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
- lintujen rengastajille
- luonnonvaraisten lintujen hoitoloiden työntekijöille
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle
- laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- lintuja käsitteleville riistanhoitajille
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.
Verkkoajanvaraus on avattu, ja tartuntariskissä olevat henkilöt voivat varata rokotusajan Siun soten verkkoajanvarauksen kautta osoitteesta https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/ seuraavasti:
- avaa Verkkoajanvaraus-sivun yläreunasta Palvelu-valikko, ja valitse kohta Lintuinfluenssarokotusaika
- avaa Toimipaikka-valikko, ja valitse Terveysasema Siilainen, Terveysasema Nurmes tai Terveysasema Kitee
- hae ajat, ja varaa aika
Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, rokotusajan voi varata puhelimitse Siilaisen, Nurmeksen tai Kiteen terveysaseman ajanvarauksen kautta. Hoitaja varmistaa ennen rokotteen antamista henkilön rokotusoikeuden.
Korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus (H5N1) aiheutti vuonna 2023 Suomessa laajoja taudinpurkauksia, jotka levisivät luonnonvaraisista linnuista turkistarhoille. Sama virus on aiheuttanut laajoja taudinpurkauksia siipikarjassa eri puolilla maailmaa ja lypsykarjassa Yhdysvalloissa. Lintuinfluenssatilanne Suomessa oli viime vuonna rauhallinen, mutta Keski-Euroopassa taudinpurkaukset luonnonvaraisissa linnuissa ja siipikarjassa kuitenkin lisääntyivät syksyn 2024 aikana. Lintujen kevätmuuton myötä tartuntojen odotetaan lisääntyvän myös Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa.
H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan huhtikuussa 2024. THL:n tutkimuksen mukaan Suomessa käytössä oleva lintuinfluenssarokote tarjoaa suojaa tällä hetkellä kiertäviä lintuinfluenssaviruksia vastaan. Lisäksi se voi tuottaa pitkäaikaista suojaa erilaisia lintuinfluenssaviruksia vastaan. Rokotussarjaan kuulu kaksi annosta, josta toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Jos henkilö on aiemmin saanut kaksi annosta rokotetta, tehostetta ei nyt tarvita. Jos henkilö on saanut aiemmin vain yhden annoksen rokotetta, annetaan nyt toinen annos, kertoo Siun soten ylilääkäri Jennifer Sieberns.
Toivomme, että tartuntariskissä olevat henkilöt tarttuvat rokotusmahdollisuuteen kevään aikana ennen lintujen massamuuttoa. Rokote suojaa vakavalta taudilta ja samalla rokottamisella pyritään estämään lintuinfluenssaviruksen muuntuminen helpommin ihmiseen ja ihmisten välillä tarttuvaksi, jatkaa ylilääkäri Jennifer Sieberns.
Rokotusten tavoitteena on myös estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.