Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen palve­lu­tar­jo­tinta kehitetään laajassa yhteis­työssä

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella – Siun sotessa otettiin joulu­kuussa 2024 käyttöön digitaa­linen hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen palve­lu­tar­jotin eli Miunhyvinvointi.fi-sivusto. Miunhyvinvointi.fi on verkkosivu, joka kokoaa yhteen paikkaan Pohjois-Karjalan kuntien, järjes­töjen, seura­kuntien ja hyvin­voin­tia­lueen hyvin­vointia, terveyttä ja osalli­suutta edistävät palvelut ja toiminnan eli niin sanotut hyte-palvelut. Tarkoi­tuksena on, että jokainen Pohjois-Karjalan alueen asukas ja ammat­ti­lainen löytää hyte-palvelut jatkossa yhdestä paikasta.

Tässä blogi­teks­tissä avaamme Miunhyvinvointi.fi-sivuston kehit­tä­misen vaiheita eri sidos­ryhmien kanssa. Kaikki alueemme kunnat, järjestöt, yhdis­tykset ja seura­kunnat ovat kehit­tä­mistyön kannalta tärkeitä yhteis­työ­kump­pa­nei­tamme, sillä ilman sidos­ryhmiä Miunhyvinvointi.fi-sivustolla ei olisi palveluja. 

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­minen tapahtuu lähellä asukasta. Hyte voi olla kuulu­mista yhteisöön tai itselle mieluista tekemistä, kuten luonnossa liikku­mista tai teatte­rissa käymistä. Hyvin­vointia edistää myös se, että saa apua ja tukea eri elämän­ti­lan­teissa silloin, kun sitä tarvitsee. Hyte on myös arkipäi­väistä kohtaa­mista – sitä, että kysymme mitä sinulle kuuluu ja mikä tekisi sinulle hyvää?

Laajan sidos­ryh­mäyh­teistyön kautta haluamme varmistaa, että jokainen alueen hyte-toimija tietää, kuinka he saavat omat palve­lunsa ja toimin­tansa näkyviin Miunhyvinvointi.fi-sivustolle. 

Kuntien kanssa tehtävä yhteistyö

Olemme tehneet Miunhyvinvointi.fi-sivuston kehit­tä­mi­sessä yhteis­työtä Pohjois-Karjalan kuntien ammat­ti­laisten kanssa. Yhteistyö on pitänyt sisällään esimer­kiksi kehit­tä­mistyön esittelyä kunnan työryh­missä, työpa­ja­työs­ken­telyä ja etene­mis­suun­ni­telman tekoa.

Kannus­tamme kaikkia Pohjois-Karjalan kuntia tunnis­tamaan hyte-palve­lunsa ja kuvaamaan ne Digi- ja väestö­tie­to­vi­raston Palve­lu­tie­to­va­rantoon (PTV), ja olemme laatineet ohjeita ja tukima­te­ri­aaleja helpot­tamaan työsken­telyä.

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­minen järjes­töissä ja seura­kun­nissa

Seura­kun­nilla ja kansa­lais­jär­jes­töillä on tärkeä rooli hyvin­voinnin, terveyden ja osalli­suuden edistä­mi­sessä. Seura­kunnat ja järjestöt tarjoavat miele­kästä matalan kynnyksen toimintaa kaike­ni­käi­sille, ja toimin­noissa koros­tuvat vuoro­vai­ku­tuk­sel­lisuus ja yhtei­söl­lisyys. Järjestöt ja seura­kunnat toimivat lähellä alueen asukkaiden arkea, minkä vuoksi on tärkeää, että kyseisten toimi­joiden palvelut ja toiminnot löytyvät Miunhyvinvointi.fi-sivustolta.

Syksyllä 2023 aloitimme hankkeessa järjes­töjen kanssa tehtävän yhteistyön perus­ta­malla järjes­töyh­teis­työ­ryhmän Miunhyvinvointi.fi-sivuston kehit­tä­mistä varten. Järjes­töyh­teis­työ­ryh­mässä oli edustet­tuina muun muassa liikunnan ja monia­la­jär­jes­töjen sekä mielen­terveys- ja potilas­jär­jes­töjen edustajia. Järjes­töyh­teis­työ­ryhmä laati koonnin järjes­töjen hyvin­vointia, terveyttä ja osalli­suutta edistä­vistä toimin­noista ja palve­luista sekä pohti yhdessä hankkeen projek­ti­suun­nit­te­lijan kanssa hyte-tarjot­timen järjes­tö­vies­tinnän toteu­tusta. Kannus­tamme järjestöjä kuvaamaan hyte-palveluja ja toimintoja Lähellä.fi-palveluun, jonka kautta järjes­töjen toimin­tail­moi­tukset nousevat myös Miunhyvinvointi.fi-sivustolle.

Seura­kun­tayh­teistyö keskittyy Miunhyvinvointi.fi-sivustosta viesti­miseen sekä toiminta- ja palve­lu­ku­vausten tekoon kannus­ta­miseen joko Lähellä.fi-sivustolle tai Palve­lu­tie­to­va­rantoon.

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­mistyö sosiaali- ja tervey­den­huollon palve­luissa

Vaikka hyte-työ painot­tuukin sosiaali- ja tervey­den­huollon ulkopuo­lisiin palve­luihin lähelle meidän jokaisen arkea, ei hyte ole sotesta irral­linen asia. Jokainen sosiaali- ja tervey­den­huollon ammat­ti­lainen tekee työssään asiak­kaiden hyvin­vointia tai terveyttä edistäviä toimia, olipa kyse sitten ehkäi­se­vistä tai korjaa­vista sote-palve­luista. Selkeimmin hyte-työksi voidaan eritellä erilaiset elinta­poihin liittyvät toimet, kuten ravit­se­mus­tot­tu­muksiin liittyvät muutokset tai nikotii­ni­tuot­teiden käytön lopet­ta­minen. Ennal­taeh­käi­sevää työtä tehdään myös laajasti esimer­kiksi neuvo­loissa, perhe­neu­vo­loissa sekä koulu- ja opiske­lu­ter­vey­den­huol­lossa. Toisaalta myös ehkäi­sevät sosiaa­li­huollon toimet ja oikein ajoitetut palvelut voivat tukea erilai­sissa elämän­ti­lan­teissa, lisätä voima­varoja ja mahdol­listaa oman tai koko perheen hyvin­voinnin edistä­misen.

Yhteistyö sidos­ryhmien kanssa sekä Miunhyvinvointi.fi-sivuston kehit­tä­minen jatkuu edelleen! Jos haluat kuulla lisää Miunhyvinvointi.fi-sivuston kehit­tä­mi­sestä tai haluat oman organi­saa­tiosi palvelut näkyviin sivus­tolle, ole yhtey­dessä hankkeen työnte­ki­jöihin. Yhteys­tiedot löydät Siun soten verkko­si­vuilta hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen palve­lu­tar­jot­timen sivulta osoit­teesta www.siunsote.fi/hyte-palvelutarjotin. Seuraa myös kirjoit­te­luamme täällä Siun soten blogeissa.

Miunhyvinvointi.fi-sivuston kehit­tä­mistä on tehty Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen — Siun soten Hyvin­vointia ja Kestäviä sosiaali- ja tervey­den­huollon palveluja Pohjois-Karja­lassa ‑hankkeessa. Hanke on Euroopan unionin rahoittama ja sitä valvoo sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö.

Hyvin­voinnin ja terveyden edistä­minen tapahtuu lähellä asukasta.