Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa on käynnissä kokeilu, jossa pyritään tehostamaan ikääntyneiden kaatumisriskin ja –pelon tunnistamista. Kokeilussa terveydenhuollon ammattilaiset esittävät vastaanotolla katumisriskin tunnistamiseen liittyviä kysymyksiä yli 68-vuotiaille. Kokeilu toteutetaan Siun soten terveysasemilla diabeteksen ja pitkäaikaissairauksien hoitajan vastaanotoilla sekä fysioterapian vastaanottojen yhteydessä.
Tavoitteena on vähentää ikääntyneiden kaatumistapaturmia tunnistamalla riskit ja muutokset toimintakyvyssä ennakoiden. Kaatumisen ehkäisyyn on annettu myös maailmanlaajuiset suositukset, joiden mukaan terveydenhuollon ammattihenkilön tulisi rutiininomaisesti kysyä kaatumisista iäkkäiltä henkilöiltä. Samalla tulisi arvioida kaatumisen pelkoa ja sen mahdollisia vaikutuksia liikkumiseen ja toimintakykyyn.
Kokeilulla pyrimme löytämään toimivan ja tehokkaan tavan ottaa kaatuminen puheeksi vastaanottojen yhteydessä. Kaatumisia voidaan estää. Ennaltaehkäisyn näkökulmasta erityisesti ikäihmisen tulisi tietää, mitkä tekijät juuri hänen kohdallaan lisäävät kaatumisvaaraa ja miten hän omalta osaltaan voi vähentää kaatumisvaaraansa. Tämän vuoksi aiheesta on tärkeä keskustella, palvelusuunnittelija Tuula Karppinen kertoo.
Kokeilussa ikääntyneen kaatumisriskiä arvioidaan kolmen kysymyksen avulla. Kysymykset ovat:
- Oletko kaatunut viimeisen 12 kuukauden aikana?
- Oletko huolestunut tai pelkäätkö kaatumista?
- Oletko rajoittanut tai joutunut rajoittamaan liikkumista terveydentilasi vuoksi?
Vastausten perusteella ammattilainen arvioi ikääntyneen kaatumisriskiä ja tarjoaa tarvittaessa mahdollisuutta päästä fysioterapeutin vastaanotolle tarkempaan liikkumisen ja kaatumisriskin arvioon. Tarkemman arvion jälkeen asiakkaan kanssa laaditaan yksilöllinen suunnitelma riskin vähentämiseksi. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi yksiköllisiä harjoitteita, apuvälineitä tai ohjausta sopivaan ryhmätoimintaan.
Ikääntyessä kaatuminen voi alkaa myös jännittää tai pelottaa. Onkin tärkeää tunnistaa myös pelon tunteet ajoissa, koska usein pelko kaatumisesta voi johtaa siihen, että liikuntaa vähennetään. Liikunnan vähentäminen puolestaan lisää kaatumisen riskiä. Kokeilulla haluamme katkaista myös tätä kehää, Karppinen sanoo.
Kaatuminen aiheuttaa pahimmillaan pysyvän vamman, joka heikentää tai estää ikääntyneen liikkumisen. Myös lievemmät vammat voivat aiheuttaa kipua ja tehdä tauon liikkumiseen ja tätä kautta vaikuttaa toimintakykyyn.
Vuonna 2023 Pohjois-Karjalassa kaatumisiin ja putoamisiin liittyviä hoitojaksoja oli hieman vajaat 1900. Valtaosa hoitojaksoista oli yli 65-vuotiaiden loukkaantumisista johtuvia. Etenkin ikääntyneiden kohdalla kaatumisen ehkäisyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomioita, koska kaatumisella voi olla pitkäaikaiset seuraukset ikääntyneen hyvinvointiin, palveluasiantuntija Tarja Hirvonen kertoo.
Toukokuun loppuun jatkuvan kokeilun aikana pyritään selvittämään, miten suuri tarve kaatumisriskiä vähentävälle toiminnalle Siun soten alueella on sekä arvioida mahdollisia resursseja tuen tarjoamiselle.
Pyrimme löytämään toimivan ja tehokkaan tavan ottaa kaatuminen puheeksi.