Välinehuolto on tärkeä osa infektioiden torjuntaa sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta. Välinehuollon ammattilaiset puhdistavat desinfektoivat ja steriloivat asiakkaiden ja potilaiden hoidossa käytettävät välineet ja instrumentit.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa on kaksi välinehuoltokeskusta. Toinen keskuksista sijaitsee keskussairaalassa ja toinen Siilaisen terveysasemalla. Keskuksissa huolletaan kaikkien Siun soten yksiköiden uudelleen käytettävät välineet ja instrumentit. Huollettavia välineitä ovat mm. välineet, joita käytetään hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla, leikkauksissa, erilaisissa tutkimuksissa, neuvolatyössä ja vastaanottotyössä. Uusimpana huollettavaksi on tullut leikkausrobottiin liittyvä välineistö.

Välinehuollolla on merkittävä tehtävä infektioiden torjuntatyössä. Välinehuoltajat jakavat omalla työllään vastuun potilaiden turvallisesta hoidosta huolehtien välineiden oikeanlaisesta puhdistuksesta ja huollosta. Välinehuolto on yksi tärkeimmistä tukitoiminnoista terveydenhuollossa. Välinehuolto tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa.
Ilman välinehuoltoa asiakkaita ja potilaita ei pystyttäisi hoitamaan. Välinehuoltajan työssä tärkeää on aseptinen toiminta, infektioiden torjunta sekä tarkkuus ja huolellisuus, sanovat välinehuoltajat Ilona Pöppönen ja Aili Sinkonen.
Satoja tuhansia välineitä vuosittain
Siun sotessa huolletaan vuosittain yli 700 000 välinettä tai välinekokonaisuutta. Välinekokonaisuuksia on esimerkiksi leikkauksissa käytettävien instrumenttien kori. Yksi välinekokonaisuus voi sisältää jopa 100 erilaista instrumenttia. Siun soten välinehuollossa työskentelee viitisenkymmentä ammattilaista. Välinehuoltajan työ on jatkuvaa uuden oppimista ja omaksumista.
Huollettavien välineiden määrät ovat suuria. Kuukausittain välinehuollossa huolletaan keskimäärin 50 000 välinettä tai välinekokonaisuutta. Välinehuoltajan tulee tuntea huollettavat välineet, niiden ominaisuudet ja huoltotavat. Välineitä tulee käsitellä oikein ja turvallisesti. Työ on monipuolista ja haasteellista ja sisältää paljon käsin tehtävää työtä, vaikkakin apuna käytetään paljon myös laitteita, kertoo välinehuoltaja Kimmo Tiainen.

Välinehuoltotyötä ohjaa lainsäädäntö ja erilaiset standardit, jotka toimivat välinehuollon laadun ja turvallisuuden tukena. Työ välinehuollossa etenee prosessimaisesti.
Ensin kaikki käytetyt välineet pestään ja desinfioidaan. Pesun jälkeen välineiden puhtaus ja toiminta tarkistetaan. Sen jälkeen sterilointia vaativat välineet pakataan sterilointia varten joko yksitellen tai kokonaisuuksiksi, jotka on sovittu käyttäjän kanssa, esim. hammaskiven poistovälineet, leikkauskoreiksi, ompeleenpoistosetiksi. Välineet steriloidaan höyryautoklaavilla ja sen jälkeen pakkaukset tarkistetaan, ennen kuin ne lähetetään tai kuljetetaan hoitoyksiköiden käyttöön, sanoo välinehuoltaja Kaija Hurskainen.
Siun soten välinehuolto huoltaa myös välineitä, jotka eivät kohdistu suoraan asiakkaan tai potilaan hoitoon. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa ja laboratoriotyössä käytettävät välineet.
Tutustu myös
Ilman välinehuoltoa asiakkaita ja potilaita ei pystyttäisi hoitamaan.