Siun sote pilotoi päivys­ty­savun chat-palvelua

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lueen – Siun soten digi­taa­li­sissa palve­luissa avataan viikon­lop­puisin toimiva päivys­ty­savun chat-palvelu lauan­taina 15. helmi­kuuta 2025. Päivys­ty­savun chat-palve­lussa voi asioida sellai­sissa päivys­tyk­sel­li­sissä tervey­s­asioissa, jotka eivät voi odottaa seuraa­vaan arki­päi­vään ja terveys­a­seman aukea­mi­seen. Päivys­ty­savun viikon­lop­pu­asiointi ‑palvelu on avoinna viikon­lop­puisin ja arki­py­hinä kello 9–18. Ensim­mäisten kolmen kuukauden aikana chat-palvelua kehi­te­tään asiak­kailta saadun palaut­teen ja erilai­sista käyt­tö­ti­lan­teista kerät­tyjen koke­musten perus­teella. Näiden perus­teella arvioi­daan myös palvelun aukio­loai­koja.

Chat-palvelu toimii päivys­tyk­sel­listen tervey­s­asioiden täyden­tä­vänä palve­lu­ka­na­vana puhe­lin­nu­meron 116117 rinnalla. Chat-palvelua voivat käyttää kaikki Pohjois-Karjalan asukkaat, jotka ovat rekis­te­röi­ty­neet Siun soten digi­taa­listen palve­lujen käyt­tä­jiksi. Päivys­ty­savun chat-palvelu mahdol­listaa yhtey­den­oton tervey­den­huollon ammat­ti­lai­seen tilan­teissa, joissa asiakas ei pysty puhumaan puhe­li­messa tai hän haluaa mieluummin hoitaa asiansa teks­ti­poh­jai­sesti. Palvelu parantaa myös kuulo- ja puhe­vam­maisten reaa­liai­kaista asioin­ti­mah­dol­li­suutta käytössä olevan teks­ti­vies­ti­asioinnin rinnalla.

Päivys­ty­savun viikon­lop­pu­asiointi ‑palve­lussa arvioi­daan asiakkaan hoidon tarve ja kiireel­li­syys, ratkais­taan ja hoidetaan asioita sekä ohjataan tarvit­taessa asiakas oikean palvelun piiriin. Asiakas saa palve­lusta myös kotihoito-ohjeita ja neuvontaa terveys­asiansa hoita­mi­seksi ja seuraa­mi­seksi. Chat-palvelua voi käyttää Siun soten digi­taa­listen palve­lujen siunsote​.fi/digi kautta kirjau­tu­neena joko tieto­ko­neella tai mobii­li­so­vel­luksen kautta. Ammat­ti­laisen kanssa käyty chat-keskus­telu ohjeineen jää asiak­kaalle talteen digi­taa­li­siin palve­luihin. Näin asiakas voi palata saatuihin ohjeisiin myöhemmin. 

Chat-palvelun kautta käytävän keskus­telun aikana ammat­ti­lainen voi tarvit­taessa pyytää asiakasta lähet­tä­mään valokuvan vaivas­taan, kuten esimer­kiksi haavasta tai silmä­tu­leh­duk­sesta. Ammat­ti­lainen voi tarvit­taessa vaihtaa chat-keskus­telun normaa­liksi puheluksi tai jopa video­pu­he­lu­yh­tey­deksi asian selvit­tä­misen helpot­ta­mi­seksi. 

Chat-palvelun kautta ei voi uusia reseptejä, muuttaa tai perua ajan­va­rauksia. Päivys­tysapu toimii puhe­li­mitse vuoro­kauden ympäri palve­lu­nu­me­rossa 116117. 

Henkeä uhkaa­vissa tilan­teissa, joita ovat esimer­kiksi kova rintakipu, hengi­tys­vai­keus, tajut­to­muus, halvausoi­reet tai äkillinen kouris­telu, tulee aina soittaa hätä­nu­me­roon 112.

Avainsanat: