Läheisensä menettäneelle
Läheisen ihmisen kuolema on yksi elämän suurimmista kriiseistä. Tuemme sinua surun ja menetyksen keskellä sekä autamme kuolemaan liittyvien käytännön asioiden hoitamisessa.

Ilmoitus kuolemasta ja hautauslupa
Läheisesi hautausta varten tarvitaan hautauslupa, voit kuitenkin aloittaa hautausjärjestelyt jo ennen luvan kirjoittamista.
Hautausluvan kirjoittaa läheistäsi hoitanut yksikkö tai oikeuslääketieteen yksikkö ja se toimitetaan sinne, missä vainajaa säilytetään. Jos vainajalle tehdään ruumiinavaus, hautauslupa laaditaan vasta ruumiinavauksen jälkeen.
Hautauslupa annetaan vainajaa noudettaessa lähiomaiselle tai häntä edustavalle hautaustoimistolle. Tämän jälkeen lupa tulee toimittaa viipymättä vainajan hautaamisesta huolehtivaan seurakuntaan. Ilman hautauslupaa vainajaa ei voida siirtää haudattavaksi.
Tarvittaessa saat toisen kappaleen hautausluvasta vainajaa hoitaneesta yksiköstä tai avovastaanotolta. Ilmoituksen kuolemasta väestötietojärjestelmään (Digi- ja väestötietovirastoon) tekee vainajaa hoitanut yksikkö. Ilmoitus tehdään sähköisesti, jolloin tieto päivittyy väestötietojärjestelmään samana arkipäivänä, kun lääkäri on tiedon kirjannut potilastietojärjestelmään.
Kuolintodistus
Kuolintodistuksen kirjoittaa hoitava lääkäri, oikeuslääkäri tai sen yksikön lääkäri, jossa vainaja on ollut hoidossa. Mikäli vainajalle tehdään ruumiinavaus, kuolintodistus laaditaan vasta ruumiinavauksen lopullisten tulosten valmistuttua.
Kuolintodistusta ei tarvita hautajaisjärjestelyjä eikä vainajan asioiden hoitamista varten, eikä sitä toimiteta automaattisesti vainajan läheiselle. Vainajan lähiomainen tai muu läheinen voi tarvittaessa pyytää jäljennöksen kuolintodistuksesta vainajaa hoitaneesta yksiköstä, pyynnön voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti. Kuolintodistus on salassa pidettävä asiakirja.
Lähiomaisena sinulla on myös mahdollisuus keskustella kuolemaa edeltäneistä tapahtumista vainajaa hoitaneen henkilökunnan kanssa, mikäli jokin asia mietityttää kuolemassa.
Virkatodistus
Virkatodistuksen tarvitset vainajan tai kuolinpesän asioiden hoitamiseen muun muassa pankissa ja vakuutuslaitoksissa. Virkatodistuksen saat kirkkoherranvirastosta tai Digi- ja väestötietovirastosta pyytämällä ote väestötietojärjestelmästä (ent. virkatodistus). Virkatodistusta ei tarvita hautajaisjärjestelyjä varten.
Lääketieteelliset ja oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset
Lääketieteellinen ruumiinavaus tehdään keskussairaalassa Tikkamäellä. Siihen kysytään omaisen suostumus.
Hautauslupa kirjoitetaan mahdollisen avauksen jälkeen. Kuolintodistus laaditaan lopullisten ruumiinavauksen tulosten valmistuttua.
Ruumiinavauksen tulokset valmistuvat yleensä noin 3 kk kuluessa. Tuloksia ei toimiteta omaisille automaattisesti, vaan niiden tuloksia voit halutessasi kysyä hoitopaikasta, josta ruumiinavauspyyntö on tehty.
Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus on osa poliisin suorittamaa kuolemansyyn selvittämistä ja sen suorittaa oikeuslääkäri poliisin päätöksellä, omaisten suostumusta ei tarvita. Oikeuslääketieteelliseen ruumiinavauksen tulokset lähiomaiselle tai läheiselle antaa poliisi.
Oikeuslääketieteellinen ruumiinavauksen jälkeen kaikki luvat sekä kuolintodistuksen kirjaa oikeuslääketieteen yksikkö. Oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset tehdään Kuopiossa. Niihin liittyvissä asioissa kannattaa olla suoraan yhteydessä THL Kuopion oikeuslääkinnän yksikköön p. 029 524 8076.
Vainajan näyttäminen ja hakeminen
Vainajan näyttäminen ja hakeminen terveyskeskussairaalasta, Siilaisen sairaalasta tai ikäihmisten asumispalveluyksiköstä
Asumispalveluyksikössä, Siilaisen sairaalassa tai terveyskeskussairaalassa menehtynyt vainaja voi olla jonkin aikaa yksikössä, jos haluat tulla katsomaan häntä. Toivomme, että vainajan katsominen tapahtuisi joko yksikössä tai arkkuun laitettaessa, virka-aikana. Sovi vainajan katsomisesta etukäteen vainajaa hoitaneen tahon tai hautaustoimiston kanssa.
Vainajan hakemisen ajankohdasta sopii hautaustoimisto läheisten kanssa. Vainajan arkkuun valmistamisesta ja laittamisesta huolehtii hautaustoimiston henkilökunta. Voit sopia vainajan pukemiseen ja hakemiseen liittyvistä yksityiskohdista hautaustoimiston henkilökunnan kanssa.
Vainajan näyttäminen ja hakeminen keskussairaalasta
Sairaalassa menehtynyt vainaja voi olla jonkin aikaa osastolla. Omaiset ja läheiset voivat käydä katsomassa vainajaa osastolla tai sairaalan kappelissa. Voit sopia vainajan pukemiseen ja hakemiseen liittyvistä yksityiskohdista läheistäsi hoitaneen henkilöstön tai hautaustoimiston henkilökunnan kanssa.
Keskussairaalan vainajien säilytystilat ja kappeli sijaitsevat obduktio-osastolla. Osastolla tehdään myös lääketieteellisiä kuolemansyyn selvityksiä.
Vainajan arkkuun valmistelemisesta ja laittamisesta huolehtii sairaalan ja hautaustoimiston henkilökunta. Omaiset voivat katsoa vainajaa arkkuun laittamisen jälkeen sairaalan kappelissa, jonne mahtuu 15 henkilöä.
Saattohetkeen tai ‑hartauteen omaiset voivat pyytää sairaalapapin tai oman seurakunnan papin. Sovit tästä, samoin kuin hoitaneen osaston henkilöstön osallistumisesta tilaisuuteen, etukäteen asiaosaisten kanssa. Kappelivarauksen voit tehdä ottamalla yhteyttä obduktio-osastoon puh. 013 330 1193. Tee varaus etukäteen.
Vainajan hakeminen keskussairaalalta:
- Keskussairaalassa vainaja haetaan obduktio-osastolta ma–pe klo. 11.00–14.30.
- Sovi hakemisajasta ennakkoon: obduktion henkilökunta, p. 013 330 1193.
- Jos hakeminen tapahtuu virka-ajan ulkopuolella, ota yhteyttä keskussairaalan vahtimestareihin p. 013 330 1301.
Vainajan vaatteet
Vainajan vaatteet tai muun hänen mukanaan olleen omaisuuden voit hakea läheistänne hoitaneelta yksiköstä.
Hautausjärjestelyt
Hautausjärjestelyjä varten ole yhteydessä valitsemaasi hautaustoimistoon ja vainajan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon (siunaustilaisuuteen, hautapaikkaan ja sanomakelloihin liittyvät asiat). Mikäli vainaja ei kuulunut kirkkoon, voit olla yhteydessä sen seurakunnan virastoihin, jonka alueella vainaja asui.
Vainajalla saattaa olla oikeus hautausavustukseen entisen työnantajan tai vaikkapa ammattiyhdistyksen kautta, näitä voit tiedustella vainajan viimeiseltä työnantajalta.
Valtiokonttori maksaa hautausavustusta, jos vainaja on sotainvalidi, jolla on ollut vähintään 20 %:n invaliditeetti. Mikäli sotainvalidin kuolema johtui korvattavasta vammasta tai sairaudesta, maksetaan hautausavustusta, vaikka invaliditeetti olisi ollut pienempi.
Ohje asiakkaalle hautausavustuksesta (pdf)
Muuta muistettavaa
Tieto vainajan kuolemasta siirtyy viranomaisille väestötietojärjestelmään tehdyn ilmoituksen jälkeen, jolloin esimerkiksi seurakunta, Kela ja verovirasto saavat tiedon kuolemasta.
Vainajan asioita hoitavan läheisen on kuitenkin hyvä huomioida, että hoidettavaksi jää paljon käytännön asioita. Pieni muistilista:
- Ilmoittaminen kuolemasta muille omaisille ja läheisille
- Mikäli vainaja on työelämässä, ilmoitus työnantajalle
- Vainajan asunnon tarkistaminen
- Mahdollisista vainajan lemmikkieläimistä huolehtiminen
- Erilaisten sopimusten irtisanominen, kuten mahdollinen vuokra‑, sähkö- ja vesisopimus
- Erilaisten palvelusopimusten, kuten ateria- tai kotipalvelun irtisanominen
- Sanomalehtien tilausten irtisanominen
- Kuolemasta ilmoittaminen pankkiin, postiin ja vakuutusyhtiöön
Asiakasmaksut
Asiakasmaksut laskutetaan jälkikäteen aiemman sovitun laskutuskäytännön mukaisesti.
Tukea sinulle
Voit halutessasi tavata papin tai sosiaalityöntekijän. Saat heihin yhteyden yksikön kautta tai suoraan puhelimitse.
- Keskussairaalan sairaalapapit, puh. 050 4353883 ja 050 4319226 (ma–pe klo 8–16)