Minulle ei tarvitse pokku­roida

Keuhko­sai­rauksien ylilääkäri Päivi Salonen tuntee Pohjois-Karjalan ja sen ihmiset kuin omat taskunsa. 20 vuotta sitten hän lähti Kuopioon suorit­tamaan erikois­lää­kärin opintoja, mutta ’lukka­rin­rakkaus’ vetää häntä takaisin Joensuuhun. Salosella on virka KYS:ssä, mutta hän tekee myös osa- aikaisena Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalaan keuhko­sai­rauksien ylilää­kärin töitä.

”Miulla on neljä aikuista poikaa, jotka ovat kasvaneet Joensuussa ja kaksi heistä asuu vielä siellä. Se, mikä minua pitelee Savossa, on parisuhde. Miun ’Muru’ on umpisa­vo­lainen eikä lähde Savosta. Käyn kuitenkin säännöl­li­sesti töissä Pohjois-Karjalan keskus­sairaan keuhko­po­likli­ni­kalla,” kertoo Salonen.

Työt räätä­löidään sopivaksi

Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­lassa keuhko­lää­kä­ri­ti­lanne on suoraan sanottuna huono. ”En pitäisi tilan­netta katastro­faa­lisena kuitenkaan,” ylilääkäri Salonen toteaa. Viroista osa on täytetty, osa lääkä­reistä tekee 50 prosent­tista työaikaa ja osa vähem­mänkin jo eläkeiän ylittä­neinä. Lisäksi Kuopion yliopis­tol­li­sesta sairaa­lasta käy erikois­lää­kä­reitä pitämässä polivas­taan­ottoa Joensuussa.

Salonen lupaa, että Siun sotessa työ tukee muuta elämää. “Kaikki työmuodot käyvät minun puolestani. Jos haluaa isomman osan elämästään käyttää urheiluun, taiteeseen, tieteeseen, kansa­lais­vai­kut­ta­miseen, hoivaan tai muuhun vastaavaan niin Siun sotessa räätä­löidään sopiva työ jokaiseen elämän­ti­lan­teeseen,” ylilääkäri Päivi Salonen vakuuttaa ja kannustaa kiinnos­tu­neita olemaan yhtey­dessä. “Pohjois-Karja­lassa on tilaa muokata elämästä itselleen sopiva.”

Jos kiinnos­tuksesi heräsi tai haluat kuulla lisää, ole meihin yhtey­dessä: [email protected]

Keuhko­lää­kä­reiden työkuorma Siun sotessa yritetään ylilääkäri Salosen lupauksen mukaan pitää normaalina. ”En usko siihen, että nuoret tai vanhem­matkaan kollegat pitää tappaa työllä. Lomat järjes­tetään.” Lisäksi päivys­tys­vel­voite Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan keuhko­sai­rauk­silla on siedettävä. “Keuhko­päi­vys­tystä on vain viikon­lop­puisin yksi päivä eli vuoro sattuu kohdalle harvoin. Kokemat­to­mampi kollega ei osallistu siihen, vaan tekee muutaman vuoron akuut­ti­päi­vys­tystä kuukau­dessa.”

Siun sotessa arvos­tetaan jokaista lääkäriä juuri sellaisena kuin hän on. “Reitti lääkärin töihin voi olla hyvin monen­lainen ja se on miun mielestä ehdoton rikkaus, erilaisia persoonia pitää olla. Itse olen pragmaat­tinen, suora­noot­tinen ja nopea, mutta tietääkseni en ole kauhean hankala esihenkilö. En ole mikään pilkun­vii­laaja ja pidän omieni puolta. Asial­liset hommat hoidetaan ja muuten ollaan vapaammin. Minulle ei todel­lakaan tarvitse pokku­roida.”

Siun sote on enemmän kuin työpaikka – se on yhteisö, jossa välitetään. “Tärkeintä on, että kukaan ei jää yksin. Meillä on aina joku, jolta kysyä ainakin puhelimen päässä, ja ammat­ti­tai­toista väkeä tukena.”

Klisee pätee

Pohjois-Karja­lassa ei turhaan puhuta ihmisten välit­tö­myy­destä ja hyvästä meinin­gistä. “Sehän on klisee, mutta niin totta – pohjois­kar­ja­laiset ovat iloisia. Täällä ihmiset ovat avoimia ja kohtaa­miset välit­tömiä. Pohjois-Karja­lassa on tekemisen meininki,” Salonen toteaa.

Siun soten työyh­teisö ja erityi­sesti Päivi Saloselle tärkeä keuhko­sai­rauksien osasto ja polikli­nikka ovat täynnä sitou­tu­neita ja lämmin­hen­kisiä ammat­ti­laisia. “Hoitajat ovat aivan loistavia! Siellä on niin loistavaa hoita­ja­po­rukkaa, ettei siinä ole mitään rajaa. Se helpottaa lääkä­reiden työtä”, Salonen sanoo innostuen.

Siun sotessa lääkärit ja hoitajat ovat tasa-arvoisia ilman turhaa pokku­rointia. “Esimer­kiksi sairaan­hoitaja Perttu Rädyn kanssa aloiteltiin yhdessä yli 20 vuotta sitten töitä. Kun palasin Joensuuhun keikka­hommiin, naures­keltiin, että toinen meistä oli kaljuun­tunut ja toinen lihonut. En nyt sano kumpi,” nauraa Salonen.

Hoitajien lisäksi Salonen kehuu Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan muita toimintoja, jotka mahdol­lis­tavat aloit­te­levien keuhko­lää­kä­reiden kehit­ty­misen huippuam­mat­ti­lai­siksi. ”Pohjois-Karjalan keskus­sai­raala on pieni sairaala, mutta siellä tehdään itse suuri osa asioista. Siun sotessa on huippu­luokan radio­logit ja patologit sekä aivan loistava pallia­tii­vinen keskus. Sen apulai­sy­li­lääkäri Minna Mononen on keuhko­lääkäri ja hänen yksiköstään saamme tärkeää tukea.”

Siun sotessa lääkärit voivat keskittyä potilas­työhön ilman raskasta byrokratiaa. ”Hallin­nol­linen sujuvuus on asia, mitä arvostan valta­vasti.”

Hyviä puolia Siun sotessa on pitkä liuta työyh­tei­söstä byrokratian vähyyteen sekä yleiseen fiilikseen, mutta puhutaanpa vielä hetki rahasta. ”Siun sotessa palkat ovat hyvät — ja elinkus­tan­nukset Pohjois-Karja­lassa ovat paljon edulli­semmat kuin etelässä. Miulle on ollut suuri yllätys miten surkeat pääkau­pun­ki­seu­dulla ovat lääkä­reiden palkat.”

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karja­lasta löytyy duunia ja uramah­dol­li­suuksia siinä missä muual­takin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuoro­kauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhan­tär­keyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tutta­val­linen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoi­tettu. Lue lisää ja tule yhdeksi meistä!

Miksipä et muuttaisi Joensuuhun?

Elo Joensuussa on niin ihanaa, että on kerrassaan pöhköä jättää muutta­matta meille. Siksipä muutta­mi­sesta halutaan tehdä mahdol­li­simman helppoa. Töiden perässä muuttavien kotiu­tu­mista helpottaa Muuttoa­gentti, joka neuvoo veloi­tuk­setta henki­lö­koh­tai­sesti vaikkapa asumiseen tai puolison työllis­ty­miseen liitty­vissä kysymyk­sissä.

Muuttoa­gentti neuvoo veloi­tuk­setta vaikkapa näissä kysymyk­sissä:

  • mitä Joensuussa voi puuhata?
  • mistä löytyy töitä?
  • mitä kaikkea voi opiskella?
  • missä voi asua?