Muutoksen tekijät

Miten yhdistää työ, arki ja opinnot siten, että kaikki tukevat toisiaan? Siunso­te­laiset Sari Tikka ja Tanja Ikonen ovat tästä hyvä esimerkki. Heidän kokemuk­sensa SOKKE-PK-hankkeen kautta toteu­te­tuista sosiaa­lityön maiste­rio­pin­noista Itä-Suomen yliopis­tossa kertoo siitä, miten työnantaja voi tukea henki­lös­tönsä kehit­tä­mistä. Tässä yhtälössä kaikki voittavat. Osaamisen lisää­minen varmistaa kriit­tisten tehtävien henki­löstön saata­vuuden Siun sotessa pitkällä aikavä­lillä samalla kun työntekijä kehittää sekä omaa osaamistaan että työyh­tei­söään.

Sari ja Tanja ovat tulevai­suuden sosiaa­lityön muutoksen tekijöitä. He opiske­levat yhteis­kun­ta­tie­teiden maiste­reiksi sosiaa­lityön pääai­neessa Sosiaa­li­pal­ve­lujen kehit­tämis- ja koulu­tus­hanke Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tia­lu­eella (SOKKE-PK) ‑hankkeen kautta. Opintojen suorit­ta­miseen sisäl­tyvät oppimis- ja kehit­tä­mis­teh­tävät sekä pro gradu ‑tutkielma kiinnit­tyvät Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soteen. Myös kaksi harjoit­telun jaksoa suori­tetaan Siun sotessa.

Opiskelun kautta sekä Tanja että Sari kokevat pysty­vänsä kehit­tämään omaa työtään ja organi­saa­tiotaan.

“Minua motivoi se, että kehit­tä­mis­har­joittelu ja pro gradu ‑tutkielma eivät ole vain teoriassa tärkeitä, vaan ne vaikut­tavat suoraan työhöni. On mahtavaa päästä kehit­tämään palve­lu­jär­jes­telmää niin, että se palvelee paremmin asiak­kaita. Opintojen kautta ei vain opi uutta, vaan saa mahdol­li­suuden kehittää omaa ammatil­li­suuttaan ja lisätä ymmär­rystä palve­lu­ra­ken­tees­tamme. Yhteis­työ­ver­kosto laajenee, kun opintojen kautta tutustuu uusiin kolle­goihin ja alan ammat­ti­laisiin.”, Tanja sanoo.

“Se, että saan opiskella Joensuussa enkä esimer­kiksi Kuopiossa, auttaa pitämään kontekstin tiiviinä. Yhteys työhön pysyy tiiviinä. Pystyn suoraan sovel­tamaan opittua omassa työssäni ja omalla toimin­nallani varmis­tamaan kehit­tä­mis­toimien jalkaut­ta­misen työarkeen.”

Elini­käinen oppiminen osana työuraa

Sari Tikka toimii palve­lue­si­hen­kilönä Siun soten vammais­pal­ve­lujen avusta­ja­kes­kuk­sessa, ja Tanja Ikonen on sosiaa­lioh­jaajana kasvatus- ja perhe­neu­vonnan nuorten tiimissä. Molem­milla on takanaan vuosien työko­kemus, mutta halu kehittää osaamistaan vei heidät opiske­lemaan sosiaa­li­työtä maiste­ri­ta­solla.

“Olen aina ollut ikuinen opiskelija ja suorit­tanut erilaisia opintoja työuran aikana. Kun mahdol­lisuus tuli sosiaa­lityön maiste­rio­pin­toihin, tartuin siihen heti “, Sari kertoo.

“Tunnistin, että osaamiseni ei enää riittänyt täysin nykyisiin tarpeisiin. Tein avoimen yliopiston kautta perus- ja aineo­pinnot, jonka jälkeen pyrin pääsy­ko­keiden kautta maiste­rio­pin­toihin, mutten tullut valituksi. Kun kuulin, että SOKKE-PK-hankkeen kautta voisin päästä maiste­rio­pin­toihin ja vieläpä Joensuuhun, se oli kuin tilauk­sesta tullut mahdol­lisuus,” Tanja kiittelee.

Työnan­ta­jalta joustoa opintoihin

Työn ja opintojen yhdis­tä­minen ei ole aina helppoa. Sekä Sari että Tanja kokivat syksyn erityisen raskaana, sillä uuden opiskelu vaatii sopeu­tu­mista ja aikatau­lut­ta­mista työn ja muun arjen lisäksi.

“Syksy oli todella rankka, mutta nyt kevät tuntuu jo helpom­malta, kun olen löytänyt paremman rytmin opiskeluun”, Sari kuvailee.

Tanja korostaa, kuinka tärkeää on tunnistaa omat voima­varat ja säätää opiske­lu­tahtia sen mukai­sesti.

“Pitää olla armol­linen itselleen. Ei aina tarvitse saada kiitet­tävää arvosanaa, vaan tärkeintä on se, että pystyy yhdis­tämään työn ja opiskelun ilman, että uupuu ja arkeen jää aikaa myös perheelle.”

Siun soten tarjoama jousto mahdol­listaa omalta osaltaan opintojen suorit­ta­misen.

“Teen 80-prosent­tista työaikaa, jotta pystyn yhdis­tämään opinnot ja työn. Työnantaja mahdol­listaa lisäksi kaksi päivää kuukau­dessa opiskeluun, ja se on ollut todella suuri apu. Myös työyh­teisöni on ollut tukena opinnoissa ja joustava työaika mahdol­listaa opintojen ja lyhen­netyn työajan tekemisen, Tanja kiittelee.

Siun soten tuki on ollut keskeinen tekijä siitä, että Sari ja Tanja ovat pystyneet yhdis­tämään opiskelun ja työn.

“On ollut hienoa, että työnantaja mahdol­listaa tämän. Osaamisen lisää­minen varmistaa myös kriit­tisten tehtävien henki­löstön saata­vuuden pitkällä aikavä­lillä. Sitou­tu­minen työhön kasvaa, kun tällaisia mahdol­li­suuksia on tarjolla”, Sari mainitsee.

Molemmat ovat kiitol­lisia Siun sotelle ja Itä-Suomen yliopis­tolle koulu­tuksen toteu­tuk­sesta.

“Opettajat ymmär­tävät hyvin työn ja opiskelun yhdis­tä­misen haasteet. Olemme saaneet sekä lähi- että yksilö­oh­jausta, mikä on ollut suuri apu”, Tanja kertoo.