Miten yhdistää työ, arki ja opinnot siten, että kaikki tukevat toisiaan? Siunsotelaiset Sari Tikka ja Tanja Ikonen ovat tästä hyvä esimerkki. Heidän kokemuksensa SOKKE-PK-hankkeen kautta toteutetuista sosiaalityön maisteriopinnoista Itä-Suomen yliopistossa kertoo siitä, miten työnantaja voi tukea henkilöstönsä kehittämistä. Tässä yhtälössä kaikki voittavat. Osaamisen lisääminen varmistaa kriittisten tehtävien henkilöstön saatavuuden Siun sotessa pitkällä aikavälillä samalla kun työntekijä kehittää sekä omaa osaamistaan että työyhteisöään.
Sari ja Tanja ovat tulevaisuuden sosiaalityön muutoksen tekijöitä. He opiskelevat yhteiskuntatieteiden maistereiksi sosiaalityön pääaineessa Sosiaalipalvelujen kehittämis- ja koulutushanke Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (SOKKE-PK) ‑hankkeen kautta. Opintojen suorittamiseen sisältyvät oppimis- ja kehittämistehtävät sekä pro gradu ‑tutkielma kiinnittyvät Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soteen. Myös kaksi harjoittelun jaksoa suoritetaan Siun sotessa.
Opiskelun kautta sekä Tanja että Sari kokevat pystyvänsä kehittämään omaa työtään ja organisaatiotaan.
“Minua motivoi se, että kehittämisharjoittelu ja pro gradu ‑tutkielma eivät ole vain teoriassa tärkeitä, vaan ne vaikuttavat suoraan työhöni. On mahtavaa päästä kehittämään palvelujärjestelmää niin, että se palvelee paremmin asiakkaita. Opintojen kautta ei vain opi uutta, vaan saa mahdollisuuden kehittää omaa ammatillisuuttaan ja lisätä ymmärrystä palvelurakenteestamme. Yhteistyöverkosto laajenee, kun opintojen kautta tutustuu uusiin kollegoihin ja alan ammattilaisiin.”, Tanja sanoo.
“Se, että saan opiskella Joensuussa enkä esimerkiksi Kuopiossa, auttaa pitämään kontekstin tiiviinä. Yhteys työhön pysyy tiiviinä. Pystyn suoraan soveltamaan opittua omassa työssäni ja omalla toiminnallani varmistamaan kehittämistoimien jalkauttamisen työarkeen.”
Elinikäinen oppiminen osana työuraa
Sari Tikka toimii palveluesihenkilönä Siun soten vammaispalvelujen avustajakeskuksessa, ja Tanja Ikonen on sosiaaliohjaajana kasvatus- ja perheneuvonnan nuorten tiimissä. Molemmilla on takanaan vuosien työkokemus, mutta halu kehittää osaamistaan vei heidät opiskelemaan sosiaalityötä maisteritasolla.
“Olen aina ollut ikuinen opiskelija ja suorittanut erilaisia opintoja työuran aikana. Kun mahdollisuus tuli sosiaalityön maisteriopintoihin, tartuin siihen heti “, Sari kertoo.
“Tunnistin, että osaamiseni ei enää riittänyt täysin nykyisiin tarpeisiin. Tein avoimen yliopiston kautta perus- ja aineopinnot, jonka jälkeen pyrin pääsykokeiden kautta maisteriopintoihin, mutten tullut valituksi. Kun kuulin, että SOKKE-PK-hankkeen kautta voisin päästä maisteriopintoihin ja vieläpä Joensuuhun, se oli kuin tilauksesta tullut mahdollisuus,” Tanja kiittelee.
Työnantajalta joustoa opintoihin
Työn ja opintojen yhdistäminen ei ole aina helppoa. Sekä Sari että Tanja kokivat syksyn erityisen raskaana, sillä uuden opiskelu vaatii sopeutumista ja aikatauluttamista työn ja muun arjen lisäksi.
“Syksy oli todella rankka, mutta nyt kevät tuntuu jo helpommalta, kun olen löytänyt paremman rytmin opiskeluun”, Sari kuvailee.
Tanja korostaa, kuinka tärkeää on tunnistaa omat voimavarat ja säätää opiskelutahtia sen mukaisesti.
“Pitää olla armollinen itselleen. Ei aina tarvitse saada kiitettävää arvosanaa, vaan tärkeintä on se, että pystyy yhdistämään työn ja opiskelun ilman, että uupuu ja arkeen jää aikaa myös perheelle.”
Siun soten tarjoama jousto mahdollistaa omalta osaltaan opintojen suorittamisen.
“Teen 80-prosenttista työaikaa, jotta pystyn yhdistämään opinnot ja työn. Työnantaja mahdollistaa lisäksi kaksi päivää kuukaudessa opiskeluun, ja se on ollut todella suuri apu. Myös työyhteisöni on ollut tukena opinnoissa ja joustava työaika mahdollistaa opintojen ja lyhennetyn työajan tekemisen, Tanja kiittelee.
Siun soten tuki on ollut keskeinen tekijä siitä, että Sari ja Tanja ovat pystyneet yhdistämään opiskelun ja työn.
“On ollut hienoa, että työnantaja mahdollistaa tämän. Osaamisen lisääminen varmistaa myös kriittisten tehtävien henkilöstön saatavuuden pitkällä aikavälillä. Sitoutuminen työhön kasvaa, kun tällaisia mahdollisuuksia on tarjolla”, Sari mainitsee.
Molemmat ovat kiitollisia Siun sotelle ja Itä-Suomen yliopistolle koulutuksen toteutuksesta.
“Opettajat ymmärtävät hyvin työn ja opiskelun yhdistämisen haasteet. Olemme saaneet sekä lähi- että yksilöohjausta, mikä on ollut suuri apu”, Tanja kertoo.