“Olen tykäs­tynyt Pohjois-Karjalaan”

Sosiaa­lityö voi olla haastavaa, mutta samalla myös palkit­sevaa. Sen tietää hyvin Kirsi Kumpu­lainen, joka on työsken­nellyt sosiaa­li­työn­te­kijänä eri puolilla Suomea ja viimei­simpänä Pohjois-Karja­lassa.

“Tällä hetkellä työsken­telen Nurmek­sessa lapsi­per­he­pal­ve­luissa ja teen osan työstäni etänä. Viikossa olen kolme päivää paikan päällä ja kaksi etänä. Työni on monipuo­lista ja sisältää paljon parityös­ken­telyä muiden ammat­ti­laisten kanssa, kuten sosiaa­lioh­jaajien ja kotipal­velun kanssa”, Kirsi kertoo.

Etätyöt mahdol­lis­tavat sen, että Kirsi asuu Pohjois-Pohjan­maalla, vaikka työsken­te­leekin Nurmek­sessa. “Olen tykäs­tynyt Pohjois-Karjalaan, vaikka minulle ei ole mitään sidoksia maakuntaan. Pohjois-Pohjan­maahan verrattuna Pohjois-Karja­lassa ihmiset ovat niin erilaisia. Täällä asiakkaat ovat pääsään­töi­sesti yhteis­työ­ha­luisia, ja ihmisillä on välitön ja positii­vinen asenne. Täällä on mukava työsken­nellä. Pohjois-Karjala on ottanut minut hyvin vastaan. Toivot­ta­vasti saamme lisää uusia sosiaa­li­työn­te­ki­jöitä, jotka haluavat tulla osaksi tätä työyh­teisöä.”

Ennen Nurmesta Kirsi työskenteli Liperissä lasten­suo­je­lussa. ”Viihdyin myös Liperissä loista­vasti. Minut otettiin hyvin vastaan ja autettiin alkuun. Harkitsen paluuta lasten­suo­jeluun. Lasten­suo­je­lussa on se viehätys, että sinulla on maksi­missaan 30 asiakasta. Lapsi­per­heiden palve­lussa vastaavaa rajaa ei ole.”

Moniam­ma­til­linen työyh­teisö tukena

Nurmek­sessa Kirsin työyh­teisö muodostuu laajasta joukosta sotealan ammat­ti­laisia: lasten­suojelu, kotipalvelu, neuvola, koulu­ter­vey­den­huolto, koulup­sy­kologi- ja kuraattori, sosiaa­lioh­jaaja… “Meillä on yhteisiä viikoit­taisia tapaa­misia koko pohjoisen alueen perhe­pal­ve­luiden tiimien kanssa, joissa voimme käydä asioita läpi yhdessä. Se on tärkeää niin uusille kuin kokeneil­lekin työnte­ki­jöille, kun tieto liikkuu paremmin, löydämme uusia ratkaisuja ja asiakas saa parasta mahdol­lista palvelua. Isot palaverit olivat minulle aluksi hämmen­täviä, koska muualla ei ole ollut vastaavaa, mutta olen kokenut toimin­ta­tavan todella hyväksi.”

Työyh­teisön tuki on Kirsille suuri voimavara. “Työnte­ki­jöiden kesken on hyvä yhteis­henki, ja yhteistyö on mutka­tonta. Kun kysyn, kuka voi lähteä asiakas­käyn­nille mukaan, aina löytyy joku. Toki teemme myös paljon itsenäi­sesti töitä. Etäpäiviä hyödynnän muun muassa puheluihin, Teams-palave­reihin ja kirjauksien tekemiseen, läsnä­päivinä minulla on asiakas­ta­paa­misia ja kotikäyntejä.”

Sosiaa­lityön haasteet ja palkit­sevuus

Sosiaa­lityö on vaativaa ja henki­sesti kuormit­tavaa. “Joskus on päiviä, jolloin tuntuu, ettei mikään muutu. Perheiden kanssa työskentely vaatii pitkä­jän­tei­syyttä, eikä kaikissa tilan­teissa voida jatkaa tukitoimia loput­tomiin, jos muutosta ei tapahdu. Myös perheillä on vastuu asioiden etene­mi­sessä. Toisaalta pienet edisty­sas­keleet tuovat merki­tystä työhön.”

Vaikka työ voi olla raskasta, Kirsille se tuo myös iloa. “Jos lapsi, jonka tapaan, on iloinen ja sanoo minulle heipat, se voi olla se päivän paras hetki. Kun näkee, että perheet saavat tarvit­se­maansa apua ja tuki kantaa, se tuo merki­tyksen työhön. Sosiaa­lityö on ihmis­lä­heistä ja antoisaa, vaikka haastei­takin riittää.”

Onnis­tu­misia tapahtuu, vaikkakin ne voivat olla pieniä. On kuitenkin muistettava, että pienetkin asiat voivat olla asiak­kaalle ja hänen perheelleen suuria. “Jos koulussa haasteita kohdannut nuori pääsee opiske­lemaan tai perhe saa tarvit­se­mansa tuen, se on jo voitto. Joskus onnis­tu­minen on niinkin yksin­ker­tainen asia kuin se, että perhe saa minulta apua hakemuksen tekemiseen ja siten talou­del­lista tukea, jonka hakemiseen heillä ei olisi itsellä ollut voima­varoja.”

Kiinnos­taako Nurmes?

Siun soten kaikki avoimet työpaikat löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat

Tietoa Nurmek­sesta löydät esimer­kiksi seuraa­vista linkeistä:

Nurmeksen kaupungin netti­sivut
Nurmeksen kaupungin Instagram
Nurmeksen kaupungin Facebook