Kaatuminen
Kaatumisten ehkäisy parantaa terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua.

Etenkin ikääntyessä kaatumiset yleistyvät ja voivat johtaa terveysongelmiin, toimintakyvyn heikkenemiseen ja sitä kautta elämänlaadun alenemiseen. Vaikka kaatumiset eivät aina aiheuta loukkaantumisia, ne voivat silti heikentää terveyttä.
Kaatumiseen liittyvä pelko voi hankaloittaa päivittäistä elämää ja vähentää liikkumista sekä sosiaalista kanssakäymistä, mikä voi johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen ja siten kaatumisvaaran lisääntymiseen.
Kaatumisia voidaan ehkäistä tehokkaasti, kun tunnistetaan ja puututaan kaatumisten keskeisiin riskitekijöihin. Kaatumisen riskitekijöitä ovat muun muassa:
- sairaudet
- heikentyneet muisti- ja ajattelutoiminnot
- heikentynyt liikkumis- ja toimintakyky
- heikentynyt näkö ja kuulo
- kaatumisen pelko
- jotkin lääkkeet ja monilääkitys
- alkoholin käyttö
- huonot jalkineet
- kiiruhtaminen
- huolimattomuus
- ”turhien” riskien ottaminen
- liiallinen varovaisuus
- heikentynyt vireystila
- riittämätön energiansaanti
- nestehukka
Onko kaatumisriskisi lisääntynyt?
Kaatumisen ehkäisyssä on tärkeää tunnistaa yksilölliset riskitekijät. Voit arvioida oman kaatumisriskisi lisääntymistä seuraavien kysymysten avulla:
- Oletko kaatunut viimeksi kuluneen vuoden aikana?
- Oletko huolissasi tai pelkäätkö kaatumista?
- Oletko rajoittanut tai joutunut rajoittamaan liikkumistasi terveydentilasi vuoksi?
Jos pelkäät kaatumista tai kaatumisen pelko rajoittaa liikkumistasi, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Voit aina ottaa asian puheeksi eri vastaanotoilla hyvinvointialueella asioidessasi.
Voit myös arvioida kaatusmisriskiä UKK-instituutin testin avulla:
- Kaatumisvaaran itsearviointikysely (ukkinstituutti.fi)
Ennakointi ja ennaltaehkäisy on tärkeää. Vaikka kaatumisriskiä ei vielä ole tai riski on matata, on esimerkiksi hyvästä kunnosta ja tervellisestä ravitsemuksesta hyötyä myös pitkällä tähtäimellä.
Vinkkejä pystyssä pysymiseen
Kaatumisia voi ja kannattaa ehkäistä. Osaan vaaratekijöistä, kuten ikään ja joihinkin sairauksiin, ei voi itse vaikuttaa, mutta paljon on myös tehtävissä.
Kodin ja lähiympäristön turvallisuuteen ja kunnollisiin jalkineisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kulkuväylät on tärkeää pitää vapaina tavaroista sekä sisällä että ulkona. Varmista myös, että valaistus on riittävä. Tukevat ja pitävät kengät ovat myös tärkeä apu pystyssä pysymiseen.
Riittävällä ja monipuolisella liikkumisella ja ravitsemuksella voidaan ylläpitää hyvää lihasvoimaa, mikä edistää tasapainoa ja ennaltaehkäisee kaatumisia erityisesti ikääntyessä.
Alueellinen kaatumisten ehkäisyverkosto (AKE), johon Siun sotekin kuuluu, on tuottanut Pysytään pystyssä ‑oppaan. Oppaasta saat runsaasti vinkkejä, joilla voit vähentää kaatumisriskiä.
Liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä vinkkejä löydät elintapaohjauksen polultamme.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Toimintaa hyvinvoinnin tueksi
Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvinvointia edistävää toimintaa ja vertaisyhteisöjä Pohjois-Karjalassa.