Lähisuhdeväkivalta
Oikeus turvalliseen arkeen ja väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus.
Läheisten suhteiden turvallisuus luo perustan sekä yksilön, että koko perheen hyvinvoinnille. Arjen turvallisuus koostuu fyysisestä ja psyykkisestä turvallisuudesta.
Psyykkisellä turvallisuudella tarkoitetaan esimerkiksi terveitä ihmissuhteita ja turvallisuuden tunnetta, eli luottamusta siihen, että omassa kodissaan, perheessään ja parisuhteessaan voi olla hyväksytty, rakastettu ja tasavertainen. Pelko, ahdistus, kipu ja väkivalta eivät kuulu turvallisiin ihmissuhteisiin.
Arjen turvallisuuden näkökulmasta keskeisiä hyvinvointiin vaikuttavia ihmissuhteita ovat suhde puolisoon/kumppaniin, omaan tai puolison lapseen, vanhempaan, sukulaiseen tai muuhun läheiseen ihmiseen.
Elämänvaiheet asettavat meidät erilaisiin rooleihin suhteessa omaisiin ja läheisiimme. On merkityksellistä huomioida, että vapaus ilmaista itseään ja oikeus tulla kuulluksi säilyy jokaisella läpi elämän.
Erilaiset arkea kuormittavat tekijät, kuten uupuminen lapsiperhearjessa tai työelämässä, taloudelliset haasteet, ero tai sairastuminen, voivat pitkittyessään kohottaa riskiä väkivaltaiselle tai kontrolloivalle käyttäytymiselle lähisuhteissa. Toisaalta saatamme toteuttaa lapsuudessa opittuja toimintatapoja parisuhteessa tai lasten kasvatuksessa, tiedostamatta toimintamallien haitallisuutta.
Voimme kohdata erilaisia elämänvaiheita tai tilanteita, joihin liittyy epätietoisuutta tai kysymyksiä koskien turvallisia ihmissuhteita. Esimerkiksi väkivalta eri muodoissaan voi hiipiä lähisuhteisiin pikkuhiljaa, huomaamatta.
Lähisuhdeväkivalta jää usein piiloon
Väkivalta ei jätä aina jälkiä, ja lähisuhdeväkivallan tunnistaminen voi olla haastavaa. Toisinaan lähisuhdeväkivallasta on voinut tulla kokijalleen ikään kuin normaali osa arkea, jolloin avun hakeminen usein viivästyy, ja turvallisuutta ja hyvinvointia heikentävä väkivallan kierre voi päästä syntymään. Minkäänlainen kontrollin tai väkivallan käyttö ei ole koskaan hyväksyttävää tai perusteltavissa.
Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa ketä tahansa iästä, sukupuolesta, taloudellisesta asemasta tai kulttuurista riippumatta. Väkivaltakokemuksista tai omasta väkivaltaisesta käyttäytymisestä puhuminen on usein vaikeaa, eri syistä. Tavoitteenamme on madaltaa pohjoiskarjalaisten kynnystä löytää tietoa ja hakea apua sekä hakeutua avun piiriin, tilanteissa joissa
- huomaat pohtivasi esimerkiksi kysymyksiä; kuuluuko tämä osaksi normaalia suhdetta, voinko toiminnallani vahingoittaa läheistäni,
- herää huoli joko omasta tai läheisen hyvinvoinnista ja turvallisuustilanteesta,
- koet pelkoa tai väkivallan uhkaa lähisuhteissa,
- etsit apua tai haluat auttaa läheistä, kun kodin ilmapiiri on kiristynyt, väkivallan uhka tai lähisuhdeväkivalta on tunnistettu,
- etsit tukea väkivaltakokemusten käsittelyyn.
Otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos tunnistat kuormitusta lähisuhteissa tai olet huolissasi omasta tai läheisesi kontrolloivasta tai aggressiivisesta käyttäytymisestä.
Ihmissuhteiden turvallisuutta on mahdollista vahvistaa ja lähisuhdeväkivallan kierre on mahdollista katkaista missä kohtaa tahansa. Hae ja ota apua vastaan, älä jää yksin!
Pelko, ahdistus, kipu ja väkivalta eivät kuulu turvallisiin ihmissuhteisiin.
Tunnista lähisuhdeväkivalta ja hae apua
Kun huoli omasta tai läheisen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta herää
Ajankohtaista tietoa lähisuhteiden turvallisuudesta
Toimintaa hyvinvoinnin tueksi
Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvinvointia edistävää toimintaa ja vertaisyhteisöjä Pohjois-Karjalassa.