Päihteet
Päihteiden riskikäyttö on tärkeää tunnistaa varhaisessa vaiheessa haittojen ehkäisemiseksi.
Päihteitä ovat erilaiset keskushermostoon vaikuttavat aineet, kuten alkoholi, kannabis ja muut huumausaineet sekä lääkkeiden käyttö päihtymistarkoituksessa. Päihteiden käytöllä on monenlaisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Päihteisiin voi syntyä riippuvuus, jonka puhkeamiseen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Riippuvuus voi olla fyysistä tai psyykkistä, tai molempia. Päihteiden käytöstä voi aiheutua haittoja sekä päihteitä käyttäville itselleen, että heidän lähipiirilleen.
Alkoholi on käytetyin päihde Suomessa. Alkoholi vaikuttaa kaikkialla elimistössä. Vähäisestä alkoholinkäytöstä ei yleensä aiheudu suurempia haittoja perusterveille aikuisille henkilöille. Alaikäisille tai raskaana oleville alkoholinkäyttö ei ole koskaan turvallista. Myös ikääntyneet ovat alttiimpia alkoholin haitoille iän myötä elimistössä tapahtuvien muutosten takia. Huumausaineiden käyttö tai eri päihteiden yhteiskäyttö on aina riskikäyttöä.
Tunnista riskikäyttö
Päihteiden riskikäyttö on tärkeää tunnistaa varhaisessa vaiheessa haittojen ehkäisemiseksi. Omasta päihteiden käytöstä on hyvä olla tietoinen ja arvioida säännöllisesti omaa tilannetta.
Alla olevilla päihteiden käyttöön liittyvillä testeillä voit kartoitettaa tämän hetkistä tilannettasi. Tustustu testeihin:
- Alkoholin riskikäyttöä kartoittava AUDIT-testi (thl.fi)
- Huumeiden käytön riskiä tarkasteleva DUDIT-testi (thl.fi)
- Kannabiksen käyttöä kartoittava testi (thl.fi)
Lisää testejä löydät ehkäisevän päihdetyön polultamme. Testit ovat asiakkalle suunnatussa Tunnista-osiossa.
Kun huoli herää
Joskus päihteiden käytöstä voi muodostua ongelma. Ongelmalliseksi päihteiden käyttöä kuvataan silloin, kun se aiheuttaa jotain terveydellistä, taloudellista tai sosiaalista haittaa, tai päihteiden käyttö on luonteeltaan sellaista, että se altistaa jatkuessaan näille riskeille. Ongelmallisesta päihteidenkäytöstä aiheutuu usein haittaa myös lähiympäristölle, jolloin apua voi ja kannattaa hakea myös läheisen näkökulmasta. Myös läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta.
Voit ottaa päihteiden käytön puheeksi matalalla kynnyksellä missä tahansa terveydenhuollon tai sosiaalihuollon yksikössä asioidessasi. Mikäli päihteet aiheuttavat sinulle tai läheisellesi ongelmia ja koet tarvitsevasi apua, ota yhteyttä Siun soten palveluihin.
Siun soten palvelut eri ikäisille ja erilaisiin tilanteeisiin on koottu ehkäisevän päihdetyön polkuun. Yhteydenottotavat ovat asiakkaalle ja läheiselle suunnatussa osiossa Mihin voin ottaa yhteyttä? ‑otsikon alla. Yhteystiedot on jaoteltu iän ja asian kiireellisyyden mukaan.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Lapset, nuoret ja perheet
Aikuiset
Voit ottaa päihteiden käytön puheeksi matalalla kynnyksellä missä tahansa terveydenhuollon tai sosiaalihuollon yksikössä asioidessasi.
Toimintaa hyvinvoinnin tueksi
Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvinvointia edistävää toimintaa ja vertaisyhteisöjä Pohjois-Karjalassa.