Raha- ja digipelaaminen
Omasta pelaamisesta on hyvä olla tietoinen ja arvioida säännöllisesti omaa tilannetta.

Rahapelaaminen on pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoista vastiketta. Suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä maltillisesti ilman haittoja. Kuitenkin osalle rahapelaaminen voi aiheuttaa erilaisia haittoja. Pahimmillaan runsas rahapelaaminen voi johtaa ongelmalliseen pelaamiseen tai rahapeliriippuvuuteen.
Rahapelaamisen kielteiset vaikutukset liittyvät usein talouteen, suoriutumiseen opinnoissa tai työelämässä sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Riskitason rahapelaaminen tarkoittaa pelaamista, joka aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Se edeltää usein varsinaisen rahapeliongelman kehittymistä.
Digipelaaminen on viihteellistä pelaamista digitaalisella laitteella, kuten tietokoneella, pelikonsolilla tai mobiililaitteella. Parhaimmillaan digipelaaminen on mukavaa ajanvietettä, jossa voi oppia monia tärkeitä ja hyödyllisiä taitoja.
Digipelaamisen ongelmallisuutta pohdittaessa tärkeäksi nousee pelaajan oma henkilökohtainen kokemus tilanteesta. Pelkkä peliaika ei kerro pelaamisen ongelmallisuudesta.
Ongelmalliseen digipelaamiseen voi liittyä erilaisia psykososiaalisia hyvinvoinnin ongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta, univaikeuksia sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen vähyyttä ja arjen hallintaan liittyviä haasteita. Lisäksi voi olla myös fyysisiä oireita, kuten tuki- ja liikuntaelinten haittoja ja väsymystä.
Tunnista riskipelaaminen
Riskitason pelaaminen on tärkeää tunnistaa varhaisessa vaiheessa haittojen ehkäisemiseksi. Omasta pelaamisesta on hyvä olla tietoinen ja arvioida säännöllisesti omaa tilannetta.
Voit arvioida omaa tilannettasi raha- ja digipelaamisen suhteen testien avulla. Alla olevat testit auttavat sinua arvioimaan aiheuttaako raha- tai digipelaamisesi tällä hetkellä haittaa sinulle. Tutustu testeihin:
- Testi rahapelaamisen haittojen kartoittamiseksi (thl.fi)
- Pelaamishäiriö-testi digipelaamisen haittojen kartoittamiseksi (pelituki.fi)
Rahapelaaminen voi aiheuttaa haittaa myös pelaajan läheisille. Alla olevalla testillä voit arvioida aiheutuuko sinulle haittoja toisen ihmisen rahapelaamisesta. Tutustu testiin:
- Testi rahapelaajan läheisille (peluuri.fi)
Kun huoli herää
Joskus pelaamisesta voi muodostua ongelma. Ongelmalliseksi pelaamista kuvataan silloin, kun se aiheuttaa jotain terveydellistä, taloudellista tai sosiaalista haittaa, tai pelaaminen on luonteeltaan sellaista, että se altistaa jatkuessaan näille riskeille.
Voit ottaa raha- tai digipelaamisen puheeksi matalalla kynnyksellä missä tahansa terveydenhuollon tai sosiaalihuollon yksikössä asioidessasi. Mikäli pelaaminen aiheuttaa sinulle tai läheisellesi ongelmia ja koet tarvitsevasi apua, ota yhteyttä Siun soten palveluihin.
Palvelujen yhteystiedot on koottu ehkäisevän päihdetyön polkuun. Yhteydenottotavat ovat asiakkaalle ja läheiselle suunnatussa osiossa Mihin voin ottaa yhteyttä? ‑otsikon alla. Yhteystiedot on jaoteltu iän ja asian kiireellisyyden mukaan.
Ehkäisevän päihdetyön polulta löydät myös runsaasti lisätietoa raha- ja digipelaamiseen liittyen.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Lapset, nuoret ja perheet
Toimintaa hyvinvoinnin tueksi
Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvinvointia edistävää toimintaa ja vertaisyhteisöjä Pohjois-Karjalassa.