Luonnon­va­raiset eläimet

Sairasta, vahin­goit­tu­nutta tai muutoin avutto­massa tilassa olevaa luonnon­va­raista eläintä on pyrittävä auttamaan.

Sairaat tai vahin­goit­tuneet eläimet

Sairasta, vahin­goit­tu­nutta tai muutoin avutto­massa tilassa olevaa luonnon­va­raista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellai­sessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huoleh­dittava siitä, että se lopetetaan.

Jos kohtaat loukkaan­tuneen luonnon­va­raisen eläimen, voit toimittaa sen kunna­ne­läin­lää­kärin vastaa­no­tolle. Jos kyse on loukkaan­tu­neesta suuresta luonnon­va­rai­sesta eläimestä, kuten hirvestä, ota yhteys hätäkes­kukseen.

Luonnon­va­raista eläimiä ei saa ottaa pysyvään hoitoon.

Luonnon­va­raisten eläinten väliai­kainen hoito vaatii erityis­osaa­mista ja on ilmoi­tuk­sen­va­raista toimintaa.

Jos et ole varma, tarvit­seeko luonnon­va­rainen eläin ihmisen apua, voit saada neuvoja tilan­teeseen muun muassa eläin­suo­je­lu­yh­dis­tyk­seltä tai kunna­ne­läin­lää­kä­riltä.

Kuolleet luonnon­va­raiset eläimet

Asutusa­lueilta kuolleena löytyneet pieni­ko­koiset, luonnon­va­raiset eläimet ja linnut voi hävittää taval­lisen sekajätteen joukossa paikal­listen jätehuol­to­mää­räysten mukai­sesti tai haudata maahan. Eläimeen tai lintuun ei pidä koskea paljain käsin. Metsä­alueille kuolleet eläimet voi jättää paikoilleen, luonto hoitaa hävityksen.

Jos löydät yhdeltä alueelta runsaasti kuolleita luonnon­va­raisia eläimiä, ole yhtey­dessä valvon­tae­läin­lää­käriin.

Etsitkö näitä?