Puolesta asiointi

Toinen henkilö voi hoitaa sosiaali- ja tervey­s­asioita puolestasi. Tältä sivulta löydät ohjeet, kuinka voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi.

Toinen henkilö voi hoitaa sosiaali- ja tervey­s­asioita puolestasi, jos et voi tai halua hoitaa niitä itse.

Jos olet

  • Alle 18-vuotias, huoltajasi voi hoitaa asioitasi.
  • 18 vuotta tai vanhempi, voit antaa toiselle henki­lölle luvan hoitaa asioitasi.
  • Jos et pysty hoitamaan omia asioitasi, sinulle on voitu määrätä edunvalvoja, joka hoitaa asioitasi puolestasi.

Jotta toinen henkilö voisi hoitaa asioita puolestasi, hänellä täytyy olla laillinen oikeus asioidesi hoita­miseen. Täysi-ikäisenä voit antaa luvan asioidesi hoita­miseen valta­kir­jalla. Voit antaa toiselle henki­lölle luvan hoitaa asioitasi Suomi.fi-valtuudella digitaa­li­sissa palve­luissa.

Alaikäisen puolesta asiointi

Huoltaja voi hoitaa alle 18-vuotiaan lapsen asioita Siun soten palve­luissa.

Alaikäisenä voit halutessasi kieltää tervey­den­ti­laasi, hoitoosi tai palve­luusi liittyvien tietojen antamisen huolta­jallesi. Ammat­ti­laisen on arvioitava, oletko ikääsi ja kehitys­ta­soosi nähden kykenevä päättämään asiasta. Digitaa­li­sissa palve­luissa voit asioida, jos sinulla on verkko­pank­ki­tun­nukset tai mobii­li­var­menne, joilla voit kirjautua palveluun vahvasti tunnis­tau­tu­neena.

Täysi-ikäisen puolesta asiointi

Jos olet 18 vuotta tai vanhempi, voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asioitasi. Voit valtuuttaa myös useita eri henki­löitä. Asioitasi hoitavan henkilön pitää olla vähintään 18-vuotias.

Valtuut­ta­misen voit tehdä

  • valta­kir­jalla, jolla toinen henkilö voi hoitaa asioitasi puheli­messa, Siun soten toimi­pai­koissa tai postitse.
  • Suomi.fi-valtuudella, jolla toinen henkilö voi hoitaa asioitasi esimer­kiksi OmaKan­nassa ja Siun soten digitaa­li­sissa palve­luissa.
  • Jos sinulla ei ole verkko­pank­ki­tun­nusta tai mobii­li­var­men­netta, voit käydä tekemässä Suomi.fi-valtuutuksen avuste­tusti Digi- ja väestö­tie­to­vi­raston toimi­pis­teessä.

Asiointi edunval­vojan tai edunval­von­ta­val­tuu­tetun roolissa

Edunvalvoja voi toimia toisen henkilön puolesta, jos hänellä on tuomiois­tuimen, Digi- ja väestö­tie­to­vi­raston tai aiemmin toimineen maistraatin päätös edunval­von­nasta.

Edunval­von­ta­val­ta­kirja on asiakirja, jolla voit ennakolta määrätä, kuka asioitasi hoitaa siinä tilan­teessa, että olet sairauden tai heiken­tyneen tervey­den­tilan vuoksi kykene­mätön huoleh­timaan asioistasi. Edunval­von­ta­val­tuu­tettu voi edustaa sinua silloin, jos edunval­von­ta­val­tuutus on vahvis­tettu Digi- ja väestö­tie­to­vi­ras­tossa tai aiemmin toimi­neessa maistraa­tissa.

Edunval­vontaa koskeva päätös tai edunval­von­ta­val­ta­kirjan sisältö määrittää sen, missä asioissa edunval­vo­jalla tai edunval­von­ta­val­tuu­te­tulla on edustusoikeus. Tämän vuoksi Siun soten palve­luissa asioi­taessa tulee esittää edunval­vontaa koskeva päätös tai vahvis­tettu edunval­von­ta­val­ta­kirja ja vahvis­ta­mista koskeva päätös.