Kaksi siunsotelaista sairaanhoitajaa, Aino Soininen ja Pinja Huuskonen, tekevät työtä, joka kuulostaa ulospäin samanlaiselta, mutta heidän arkipäivänsä ovat hyvin erilaiset. Yksi viestii asiakkaille digialustalla, toinen kohtaa heidät kasvotusten ja puhelimessa. Kumpikin on löytänyt oman tapansa olla sairaanhoitaja. Ennen kaikkea, kumpikin rakastaa työtään.
Aino Soininen toimii sairaanhoitajana ja tiimivastaavana Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten Digisotekeskuksessa ja palvelee koko maakunnan väestöä. Hänen työnsä tapahtuu pääosin digitaalisella palvelualustalla, jossa asiakkaiden kanssa viestitään kirjallisesti.
– Chattaillaan asiakkaille, sitähän se työ on. Se on jotain aivan uutta ja erilaista. Kuulostaa helpolta, mutta todellisuudessa se on haastavaa ja opettavaista, kun ei näe eikä kuule. Pitää tulkita pelkän tekstin kautta. Työ haastaa viestintään eri tavalla, Aino kuvaa.
Toki digipalveluissa kuviakin lähetetään tarvittaessa, ja joskus soitetaan asiakkaalle, mutta pääpaino on kirjallisessa viestinnässä ja se on hyvin erilaista kuin perinteisessä terveysasematyössä.
– Sairaanhoitajan työ on jatkuvaa oppimista ja joka päivä voi oppia jotakin uutta. Työ haastaa päivittäin ja asioiden selvittely sekä uuden oppiminen pitää työn mielenkiintoisena Lukion jälkeen ammatinvalinta oli selvä, halusin hoitoalalle. Ei oikeastaan ollut mitään muita vaihtoehtoja, enkä vieläkään keksi mitään muuta parempaa ammattia itselleni. Viihdyn työssäni ja ammatissani. Digisotekeskustyössä plussaa on ehdottomasti etätyömahdollisuus, Aino jatkaa.
Pinja Huuskonen työskentelee sairaanhoitajana Niinivaaran terveysasemalla, missä ihmisten kohtaaminen on keskiössä. Toki Pinjallakin on mahdollisuus tehdä puhelimitse tehtävää hoidon tarpeenarviointia etänä
– Jos potilaalla on yskä, kuulen sen heti. Se tuo varmuutta arviointiin. Ja kun asiakas tulee vastaanotolle, näkee heti, onko flunssainen tai millainen yleistila on, Pinja kertoo.
Hänen työnsä on käytännönläheistä – ja siihen kuuluu myös kädentaitoja vaativia toimenpiteitä, kuten luomien poistoa.
– Olen aikaisemmalta ammatiltani rakennusmaalari eli olen käsillä tekijä, ja saan hyödyntää sitä nykyisessä työssäni. Se tekee työstä entistä mielekkäämpää. Olen tykännyt sairaanhoitajan ammatista. Tässä saa tehdä töitä ihmisten kanssa ja asiakaspalvelua. Tämä on tosi monipuolinen ammatti, Pinja toteaa.
Ammatissa vapautta ja valinnanvaraa
Molemmat sairaanhoitajat, Aino ja Pinja, nostavat esiin sairaanhoitajan ammatin monipuolisuuden ja kehittymismahdollisuudet. Aino on ollut mukana Digisotekeskuksen perustamisessa ja Pinja puolestaan kehittäjähoitajan urapolulla Siun soten kehittämässä Hoitaja 2.0 ‑mallissa, jossa työpäiviä voi säännöllisesti käyttää itsensä ja organisaation kehittämiseen. Pinja pääsi mallissa kehittämään digitaalisia palveluja.
– Se toi vaihtelua arkeen ja kehitti minua ammatillisesti. Ja nyt kun terveysasemillakin käytämme ja hyödynnämme digitaalista palvelualustaa arjessa, kehittämiskokemuksesta on ollut valtavasti hyötyä, Pinja kertoo.
Aino näkee työn kehittämisessä paitsi oman kehittymisen, myös mahdollisuuden vaikuttaa.
– Halusin Digisotekeskukseen mukaan jo hankevaiheessa, koska halusin päästä kehittämään täysin uutta toimintaa. Olen aina ollut kehitysmyönteinen ja koin, että minulla voisi olla paljon annettavaa aikaisemman terveysasematyön tuoman kokemuksen ansiosta. Kehittämistyössä oppii jatkuvasti ja kehittyy samalla myös ammatillisesti.
Molemmat korostavat, että sairaanhoitajan työ ei ole yksi ja sama tehtävä – vaan laaja kenttä, jossa voi muokata omaa polkuaan.
– Kiinnostuksen mukaan voi vaihtaa paikkaa tai tehtävää. Siun soten sisällä on satoja erilaisia työnkuvia, Pinja sanoo.
Työyhteisö ja arjen hyvä henki
Aino ja Pinja jakavat saman näkemyksen siitä, mikä tekee työstä Siun sotessa erityistä: ihmiset. Työkaverit, yhteistyö ja yhteishenki nousevat heidän puheessaan toistuvasti esiin.
– Meillä on huumoria ja helposti lähestyttäviä ihmisiä. Autetaan toisiamme ja pyritään yhdessä parhaaseen, Aino kertoo.
Ainolla etätyö ei ole estänyt yhteisöllisyyttä. Teams-kahvit tarjoavat hengähdystauon ja kontaktin työkavereihin. Pinja puolestaan nostaa esille tiiviin työyhteisön, joka on hierarkiavapaa.
– Ei tarvitse jännittää, että kehen ottaa yhteyttä. Lääkäri tai fysioterapeutti – kaikki ovat samalla viivalla ja auttavat toisiaan. Se tekee töihin tulosta miellyttävää.
Pohjois-Karjala kutsuu
Molemmat hoitajat ovat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Karjala tarjoaa paitsi hyvän työpaikan myös hyvän elämän.
– Kun asuin Helsingissä, niin minulle tuli ikävä Pohjois-Karjalaan, kun täällä ei ole kiire minnekään. On rauhallista, ja silti kaikki tarvittava löytyy. Ulkoilumaastot ja harrastusmahdollisuudet ovat aivan nurkan takana, Kontiolahdella asuva Aino kertoo.
– Ihmiset on leppoisia, se on sitä pohjoiskarjalaista luonnetta. Niin se on ihan omansa se. Olen asunut muuallakin, niin kyllä Pohjois-Karjala on kotini, Vesannolta lähtöisin oleva Pinja täydentää.
Miksi sairaanhoitajan kannattaa tulla juuri Pohjois-Karjalaan?
Ainon ja Pinjan mukaan vastaus on yksinkertainen: työn monipuolisuus, mahdollisuus kehittyä ja avoin ilmapiiri.
– Olit sitten kiinnostunut digipalveluista, kliinisestä hoitotyöstä tai kehittämisestä, täällä on tarjontaa kaikille. Ja työkaverit ottavat aina uudet tulijat hyvin vastaan, Aino lupaa.