Etusivu Palvelu Ensihoito

Ensihoito

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalvelut osana Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta.

Tietoa palvelusta

Ensihoitopalvelu on tarkoitettu kiireellistä terveydentilan ja hoidon tarpeen arviota tarvitseville, äkillisesti ja vakavasti sairastuneille tai vammautuneille potilaille. Ensihoitajat arvioivat potilaan tilan ja aloittavat tarvittaessa hoidon. Mikäli tilanne edellyttää päivystyskäyntiä, ensihoitajat kuljettavat potilaan päivystykseen tai ohjaavat hänet sinne muulla soveltuvalla kulkuvälineellä, kuten Kela-taksilla.

Kun soitat hätäkeskukseen, hätäkeskuspäivystäjä tekee riskiarvioin ja hälyttää tilanteen vaatimaa apua. Kaikki hätäpuhelut eivät kuitenkaan johda ensihoidon hälyttämiseen. Hätäkeskuspäivystäjä voi esimerkiksi neuvoa sinua olemaan yhteydessä päivystysapuun tai muuhun palveluun.

On myös mahdollista, että terveydenhuollon ammattihenkilöstö soittaa sinulle tarkempien tietojen saamiseksi ennen ensihoidon hälyttämistä.

Ensihoitopalveluun sisältyy ensivaste, ensihoito perus- ja hoitotasolla sekä ensihoidon kenttäjohtaminen. Siun sotella on ensihoidosta vastaava lääkäri. Erikoisvastuualueen ensihoitokeskus järjestää ympärivuorokautisen ensihoitolääkäripäivystyksen.

Pelastuslaitoksella on yhteensä 23 ambulanssia kolmellatoista pelastusasemalla; näistä 17 ambulanssia on 24/7-valmiudessa, viisi ambulanssia 12/7-valmiudessa ja 11 on moniammatillista ambulanssia ensihoitaja/palomies -työparilla. Vara-autoja eri pelastusasemilla on yhteensä kuusi.

Ensihoitopalveluun kuuluu terveydenhuoltolain 40 pykälän ja sosiaali- ja terveysministeriön asetus ensihoitopalvelusta 585/2017 pykälän 2 mukaiset tehtävät.

Toimi näin

  • Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta.

Milloin soitat 112?

  • Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti ensihoitopalvelun paikalle.
  • Kun tiedät tai epäilet terveydentilan olevan uhattuna

Soita hätänumeroon 112 esimerkiksi, kun

  • huomaat onnettomuuden tai tulipalon
  • huomaat meneillään olevan tai tapahtuneen rikoksen on tarvetta ambulanssille tai sosiaaliviranomaiselle

Soita hätäpuhelu itse, mikäli mahdollista. On hyvä, että hätäpuhelun soittaa henkilö, jota asia koskee, mikäli tämä vain on mahdollista. Hänellä on useimmiten sellaisia tietoja, joita päivystäjä tarvitsee. Välikäsien kautta tuleva puhelu voi pahimmillaan viivästyttää avun paikalle tuloa.

Hätäpuhelun soittajan on hyvä tietää sijaintinsa. Katuosoite ja kunta ovat hätätilanteessa tärkein sijaintitieto. Mitä tarkemmin sijainti on tiedossa, sitä nopeammin saadaan apua. Erityisesti vapaa-ajanviettopaikan tarkat sijaintitiedot on hyvä selvittää etukäteen.

Voit tutustua tarkemmin hätäkeskuksen toimintaan internetsivulla.

Kenelle ja millä ehdoin

Ensihoitopalveluun kuuluu terveydenhuoltolain 40 pykälän ja sosiaali- ja terveysministeriön asetus ensihoitopalvelusta 585/2017 pykälän 2 mukaiset tehtävät.

Taustatietoja palvelusta

Asiakasmaksut

Maksullinen

Ensihoitopalvelusta veloitetaan lakisääteinen omavastuuosuus kuljetuksesta/hoidosta.

Lainsäädäntö

Terveydenhuoltolaki

Asiointi ja yhteystiedot

Voit suodattaa tietoja kunnan tai asiointitavan perusteella.

Valitse kunta
Valitse asiointitapa