Mieli­hyvin duunissa

Hankeaika

1.1.2025–31.1.2025

Keskeinen sisältö

Hankkeen tavoit­teena on lisätä nuoria työllis­tävien työpaik­kojen ja koulu­tus­sek­torin tietoi­suutta nuorten mielen hyvin­vointia vahvis­ta­vista toimin­ta­ta­voista ja menetel­mistä sekä mielen­ter­veyden haasteista. Pohjois-Karja­lassa kehit­tä­mis­toimet keskit­tyvät opiske­lu­huol­lossa työsken­te­levien kuraat­torien käyttämiin menetelmiin ja toimin­ta­mallien kehit­tä­miseen työkykyyn kytkey­tyvien muiden toimi­joiden kanssa. 

Mielen­ter­veys­pe­rus­teisten sairaus­pois­sao­lojen voimakas kasvu on merkittävä haaste suoma­lai­selle työelä­mälle. Voimak­kaimmin mielen­ter­veys­haasteet näkyvät nuorten alle 35-vuotiaiden ryhmissä. Ammatil­listen toisen asteen oppilai­tosten opiske­li­joiden kokema ahdis­tu­neisuus on lähes kaksin­ker­tais­tunut kymme­nessä vuodessa. Sekä työelämän tuotta­vuuden että inhimil­listen tekijöiden näkökul­masta varhaisen tuen tarjoa­minen mielen­ter­veyden haasteita kohtaa­ville opiske­li­joille on tärkeää, sillä mielen­ter­vey­soi­reilun on todettu olevan yhtey­dessä opintojen keskeyt­tä­miseen ja työelämään kiinnit­ty­miseen. 

Hanke­aikana järjes­tetään avoimia ja maksut­tomia koulu­tuksia sekä työpajoja nuorten mielen hyvin­voinnin tukemi­seksi. Näistä tiedo­tetaan Mieli­hyvin duunissa 2.0‑LinkedIn-sivustolla sekä Mielen­ter­veyden keskus­liiton (MTKL) tapah­tu­ma­ka­len­te­rissa.

Hankkeen hallin­noija

Hanke toteu­tetaan ryhmä­hank­keena, jossa hanketta hallinnoi Silta ry. Osato­teut­tajia ovat Kuntou­tus­säätiö, Mielen­ter­veyden keskus­liitto, Valo-Valmen­nusyh­distys, HUS, Keski-Suomen hyvin­voin­tialue, Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue ja Pohjois-Savon hyvin­voin­tialue.

Yhteys­henkilöt

Projek­ti­asian­tuntija Anni Toropainen, hanke­pääl­likkö Ulla Tiainen

Hankkeen kustan­nusarvio

145 000 euroa. Hankkeessa ei ole omavas­tuu­osuutta.

Rahoittaja

Hankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö EU:n elpymis- ja palau­tu­mis­tu­ki­vä­li­neestä (RRF) osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jolla tuetaan halli­tus­oh­jelman tavoit­teiden mukai­sesti ekolo­gi­sesti, sosiaa­li­sesti ja talou­del­li­sesti kestävää kasvua.