Mikä yhdistää kommunikaatio-ohjaaja Jose Ruuskasta, muutosvalmentaja Irmeli Kettusta, projektiasiantuntija Ira Toropaista ja osaamisen kehittämisen suunnittelija Ville Tahvanaista?
Moniammatillinen tiimi kokoontui Kontiolahden soteasemalle uuden lasten toimintaterapian etäyhteyslaitteen testaukseen helmikuussa. Kyseessä on uusi teknologia ja linjojen toisessa päässä on toimintaterapeutteja ympäri Siun sotea.
Uusia innovatiivisia ratkaisuja
”Ira kysyi syksyllä 2024, millaista opetusteknologiaa Siun sotessa on. Yhteydenotto tuli hyvään aikaan, sillä vuoden 2025 alusta Pohjois-Karjalan hyvinvointialue — Siun sote aloitti yhteistyön Riverian, Karelian ja Joensuun kaupungin kanssa INNO-hankkeessa, jossa luodaan erilaisia innovatiivisia palveluja, tuote- ja koulutusratkaisuja. Etänä tehtävä lasten toimintaterapia ja siihen liittyvät teknologiset ratkaisut sopivat hankkeeseen hyvin,” kertoo osaamisen kehittämisen suunnittelija Ville Tahvanainen yhteistyön taustoista.
Ville on suhteellisen tuore siunsotelainen. Hänen taustansa ovat Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen opetus‑, tutkimus- ja hanketyössä koskien muun muassa opetusteknologiaa ja digitaalista oppimista.
”Tekemämme yhteistyö on ollut hyvää, win-win kaikin puolin. Mietimme ja kokeilemme erilaisia teknologisia ratkaisuja nimenomaan sekä työntekijän osaamisen että asiakasraja-pinnan kautta. Tarkoitus on oikeasti monipuolistaa työn toteuttamisen ja palvelun tarjoamisen tapoja, joustavuutta ja taloudellisuutta. Ja tietenkin asiakasnäkökulma on aina kehityksessä mukana. Asiakkaan ei aina tarvitse lähteä toiselle puolelle maakuntaan saamaan esimerkiksi tässä tapauksessa lasten toimintaterapiaa,” toteaa projektiasiantuntija Ira Toropainen.
Hän muistuttaa, että myös ammattilaisten ja organisaation saama hyöty uudesta teknologiasta on merkittävä. ”Ei tarvitse ajella pitkiä siirtymiä asiakkaiden luokse, vaan saadaan tehostettua käytettyä työaikaa.”
Osa Siun soten digitaalista palvelualustaa
Uudet teknologiset ratkaisut ovat osa Siun soten digitaalista palvelualustaa. Se tarjoaa Siun soten ammattilaisille ja asiakkaille monipuoliset välineet digitaaliseen asiointiin kuten reaaliaikainen chat, etävastaanotot, kyselyt ja lomakkeet sekä digipolut.
Uusi palvelualusta mahdollistaa monenlaista toimintaa. Lasten toimintaterapia on moniulotteista ja fyysistä. Kameroita ja kuvakulmia pitää olla useita ja äänenlaadun pitää olla hyvä.
”Ollaan jo kalkkiviivoilla teknologian testauksessa. Uuden monikameralaitteen avulla etäosallistuja eli tässä tapauksessa toimintaterapeutti pystyy näkemään non-verbaalisen toiminnan laaja-alaisemmin ja saa todentuntuisemman osallistumisen tunteen. Tämä voisi toimia myös esimerkiksi erilaisissa simulaatioitilanteissa kuten elvytysharjoituksissa. Silloin monikameratoiminnon avulla pystyy näkemään kaikkien harjoituksiin osallistuvien toiminnan ja seuraamaan sitä aktiivisesti. Vastaavanlaisen teknologian käyttö on mahdollista monistaa erilaisiin toimintoihin,” kuvailee Ville Tahvanainen mahdollisuuksia.
Kommunikaatio-ohjaaja Jose Ruuskasen rooli on toimia etäterapiatilanteessa lapsen kanssa. ”Lapsi tulee toimintaterapiaan minun luokseni ja toimintaterapeutti on etäyhteyden päässä. Toimivalla etäyhteydellä toimintaterapeutti voi tehdä erilaisia testejä lapselle sekä johtaa terapiatuokioita. Teknologian hyödyntämisestä minulla ei aluksi ollut paljoa käsitystä, mutta pikkuhiljaa ymmärsin, että mahdollisuuksia on todella paljon. Nyt etänä tapahtuva toimintaterapia tuntuu jo täysin omalta. On ollut huippua päästä aloittamaan ja kehittämään jotain tällaista aivan uutta toimintatapaa.” Jose kuvailee.
Muutosvalmentaja apuna
Kuinka Irmeli Kettunen on ajautunut lasten etätoimintaterapiaa kehittävään ryhmään?
”Minulla on pitkä tausta kotihoidosta lähihoitajana. Kotihoidosta ajauduin muutosvalmentajaksi Numeron-projektiin. Se oli mielenkiintoista. Kävin välillä töissä Siun soten ulkopuolella, mutta palasin takaisin muutosvalmentajaksi Hyvinvointia ja Kestäviä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja Pohjois-Karjalassa 2022–2025 ‑hankkeeseen. Ja nyt olen siinä roolissa tässä lasten etätoimintaterapian aloituksessa. Uuden teknologian käyttöönottaminen on aina muutos työn tekemisessä. Minun tehtäväni on tukea ja auttaa muutoksessa.”