Lähei­sensä menet­tä­neelle

Läheisen ihmisen kuolema on yksi elämän suurim­mista krii­seistä. Tuemme sinua surun ja mene­tyksen keskellä sekä autamme kuolemaan liit­ty­vien käytännön asioiden hoita­mi­sessa.

Ilmoitus kuole­masta ja hautaus­lupa

Läheisesi hautausta varten tarvitaan hautaus­lupa, voit kuitenkin aloittaa hautaus­jär­jes­telyt jo ennen luvan kirjoit­ta­mista.

Hautaus­luvan kirjoittaa läheis­täsi hoitanut yksikkö tai oikeus­lää­ke­tie­teen yksikkö ja se toimi­te­taan sinne, missä vainajaa säily­te­tään. Jos vaina­jalle tehdään ruumii­na­vaus, hautaus­lupa laaditaan vasta ruumii­na­vauksen jälkeen.

Hautaus­lupa annetaan vainajaa noudet­taessa lähio­mai­selle tai häntä edus­ta­valle hautaus­toi­mis­tolle. Tämän jälkeen lupa tulee toimittaa viipy­mättä vainajan hautaa­mi­sesta huoleh­ti­vaan seura­kun­taan. Ilman hautaus­lupaa vainajaa ei voida siirtää haudat­ta­vaksi.

Tarvit­taessa saat toisen kappaleen hautaus­lu­vasta vainajaa hoita­neesta yksiköstä tai avovas­taa­no­tolta. Ilmoi­tuksen kuole­masta väes­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään (Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­toon) tekee vainajaa hoitanut yksikkö. Ilmoitus tehdään sähköi­sesti, jolloin tieto päivittyy väes­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään samana arki­päi­vänä, kun lääkäri on tiedon kirjannut poti­las­tie­to­jär­jes­tel­mään.

Kuolin­to­distus

Kuolin­to­dis­tuksen kirjoittaa hoitava lääkäri, oikeus­lää­käri tai sen yksikön lääkäri, jossa vainaja on ollut hoidossa. Mikäli vaina­jalle tehdään ruumii­na­vaus, kuolin­to­distus laaditaan vasta ruumii­na­vauksen lopul­listen tulosten valmis­tuttua.

Kuolin­to­dis­tusta ei tarvita hauta­jais­jär­jes­te­lyjä eikä vainajan asioiden hoita­mista varten, eikä sitä toimiteta auto­maat­ti­sesti vainajan lähei­selle. Vainajan lähio­mainen tai muu läheinen voi tarvit­taessa pyytää jäljen­nöksen kuolin­to­dis­tuk­sesta vainajaa hoita­neesta yksiköstä, pyynnön voi tehdä suul­li­sesti tai kirjal­li­sesti. Kuolin­to­distus on salassa pidettävä asiakirja.

Lähio­mai­sena sinulla on myös mahdol­li­suus keskus­tella kuolemaa edel­tä­neistä tapah­tu­mista vainajaa hoitaneen henki­lö­kunnan kanssa, mikäli jokin asia mieti­tyttää kuole­massa.

Virka­to­distus

Virka­to­dis­tuksen tarvitset vainajan tai kuolin­pesän asioiden hoita­mi­seen muun muassa pankissa ja vakuu­tus­lai­tok­sissa. Virka­to­dis­tuksen saat kirk­ko­her­ran­vi­ras­tosta tai Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­tosta pyytä­mällä ote väes­tö­tie­to­jär­jes­tel­mästä (ent. virka­to­distus). Virka­to­dis­tusta ei tarvita hauta­jais­jär­jes­te­lyjä varten.

Lääke­tie­teel­liset ja oikeus­lää­ke­tie­teel­liset ruumii­na­vaukset

Lääke­tie­teel­linen ruumii­na­vaus tehdään keskus­sai­raa­lassa Tikka­mäellä. Siihen kysytään omaisen suostumus.

Hautaus­lupa kirjoi­te­taan mahdol­lisen avauksen jälkeen. Kuolin­to­distus laaditaan lopul­listen ruumii­na­vauksen tulosten valmis­tuttua.

Ruumii­na­vauksen tulokset valmis­tuvat yleensä noin 3 kk kuluessa. Tuloksia ei toimiteta omaisille auto­maat­ti­sesti, vaan niiden tuloksia voit halu­tes­sasi kysyä hoito­pai­kasta, josta ruumii­na­vaus­pyyntö on tehty.

Oikeus­lää­ke­tie­teel­linen ruumii­na­vaus on osa poliisin suorit­tamaa kuole­man­syyn selvit­tä­mistä ja sen suorittaa oikeus­lää­käri poliisin päätök­sellä, omaisten suos­tu­musta ei tarvita. Oikeus­lää­ke­tie­teel­li­seen ruumii­na­vauksen tulokset lähio­mai­selle tai lähei­selle antaa poliisi.

Oikeus­lää­ke­tie­teel­linen ruumii­na­vauksen jälkeen kaikki luvat sekä kuolin­to­dis­tuksen kirjaa oikeus­lää­ke­tie­teen yksikkö. Oikeus­lää­ke­tie­teel­liset ruumii­na­vaukset tehdään Kuopiossa. Niihin liit­ty­vissä asioissa kannattaa olla suoraan yhtey­dessä THL Kuopion oikeus­lää­kinnän yksikköön p. 029 524 8076.

Vainajan näyt­tä­minen ja hakeminen

Vainajan näyt­tä­minen ja hakeminen terveys­kes­kus­sai­raa­lasta, Siilaisen sairaa­lasta tai ikäih­misten asumis­pal­ve­lu­yk­si­köstä

Asumis­pal­ve­lu­yk­si­kössä, Siilaisen sairaa­lassa tai terveys­kes­kus­sai­raa­lassa meneh­tynyt vainaja voi olla jonkin aikaa yksikössä, jos haluat tulla katsomaan häntä. Toivomme, että vainajan katso­minen tapah­tuisi joko yksikössä tai arkkuun laitet­taessa, virka-aikana. Sovi vainajan katso­mi­sesta etukäteen vainajaa hoitaneen tahon tai hautaus­toi­miston kanssa.

Vainajan hakemisen ajan­koh­dasta sopii hautaus­toi­misto läheisten kanssa. Vainajan arkkuun valmis­ta­mi­sesta ja lait­ta­mi­sesta huolehtii hautaus­toi­miston henki­lö­kunta. Voit sopia vainajan puke­mi­seen ja hake­mi­seen liit­ty­vistä yksi­tyis­koh­dista hautaus­toi­miston henki­lö­kunnan kanssa. 

Vainajan näyt­tä­minen ja hakeminen keskus­sai­raa­lasta

Sairaa­lassa meneh­tynyt vainaja voi olla jonkin aikaa osastolla. Omaiset ja läheiset voivat käydä katso­massa vainajaa osastolla tai sairaalan kappe­lissa. Voit sopia vainajan puke­mi­seen ja hake­mi­seen liit­ty­vistä yksi­tyis­koh­dista läheis­täsi hoitaneen henki­löstön tai hautaus­toi­miston henki­lö­kunnan kanssa.

Keskus­sai­raalan vainajien säily­tys­tilat ja kappeli sijait­sevat obduktio-osastolla. Osastolla tehdään myös lääke­tie­teel­lisiä kuole­man­syyn selvi­tyksiä.

Vainajan arkkuun valmis­te­le­mi­sesta ja lait­ta­mi­sesta huolehtii sairaalan ja hautaus­toi­miston henki­lö­kunta. Omaiset voivat katsoa vainajaa arkkuun lait­ta­misen jälkeen sairaalan kappe­lissa, jonne mahtuu 15 henkilöä.

Saat­to­het­keen tai ‑hartau­teen omaiset voivat pyytää sairaa­la­papin tai oman seura­kunnan papin. Sovit tästä, samoin kuin hoitaneen osaston henki­löstön osal­lis­tu­mi­sesta tilai­suu­teen, etukäteen asiao­saisten kanssa. Kappe­li­va­rauksen voit tehdä ottamalla yhteyttä obduktio-osastoon puh. 013 330 1193. Tee varaus etukäteen.

Vainajan hakeminen keskus­sai­raa­lalta:

  • Keskus­sai­raa­lassa vainaja haetaan obduktio-osastolta ma–pe klo. 11.00–14.30.
  • Sovi hake­mi­sa­jasta ennakkoon: obduktion henki­lö­kunta, p. 013 330 1193.
  • Jos hakeminen tapahtuu virka-ajan ulko­puo­lella, ota yhteyttä keskus­sai­raalan vahti­mes­ta­reihin p. 013 330 1301.

Vainajan vaatteet

Vainajan vaatteet tai muun hänen mukanaan olleen omai­suuden voit hakea läheis­tänne hoita­neelta yksiköstä.

Hautaus­jär­jes­telyt

Hautaus­jär­jes­te­lyjä varten ole yhtey­dessä valit­se­maasi hautaus­toi­mis­toon ja vainajan koti­seu­ra­kunnan kirk­ko­her­ran­vi­ras­toon (siunaus­ti­lai­suu­teen, hauta­paik­kaan ja sano­ma­kel­loihin liittyvät asiat). Mikäli vainaja ei kuulunut kirkkoon, voit olla yhtey­dessä sen seura­kunnan viras­toihin, jonka alueella vainaja asui.

Vaina­jalla saattaa olla oikeus hautausa­vus­tuk­seen entisen työnan­tajan tai vaikkapa ammat­tiyh­dis­tyksen kautta, näitä voit tiedus­tella vainajan viimei­seltä työnan­ta­jalta.

Valtio­kont­tori maksaa hautausa­vus­tusta, jos vainaja on sotain­va­lidi, jolla on ollut vähintään 20 %:n inva­li­di­teetti. Mikäli sotain­va­lidin kuolema johtui korvat­ta­vasta vammasta tai sairau­desta, maksetaan hautausa­vus­tusta, vaikka inva­li­di­teetti olisi ollut pienempi.

Ohje asiak­kaalle hautausa­vus­tuk­sesta (pdf)

Muuta muis­tet­tavaa

Tieto vainajan kuole­masta siirtyy viran­omai­sille väes­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään tehdyn ilmoi­tuksen jälkeen, jolloin esimer­kiksi seura­kunta, Kela ja vero­vi­rasto saavat tiedon kuole­masta.

Vainajan asioita hoitavan läheisen on kuitenkin hyvä huomioida, että hoidet­ta­vaksi jää paljon käytännön asioita. Pieni muis­ti­lista:

  • Ilmoit­ta­minen kuole­masta muille omaisille ja lähei­sille
  • Mikäli vainaja on työelä­mässä, ilmoitus työnan­ta­jalle
  • Vainajan asunnon tarkis­ta­minen
  • Mahdol­li­sista vainajan lemmik­kie­läi­mistä huoleh­ti­minen
  • Erilaisten sopi­musten irti­sa­no­minen, kuten mahdol­linen vuokra‑, sähkö- ja vesi­so­pimus
  • Erilaisten palve­luso­pi­musten, kuten ateria- tai koti­pal­velun irti­sa­no­minen
  • Sano­ma­leh­tien tilausten irti­sa­no­minen
  • Kuole­masta ilmoit­ta­minen pankkiin, postiin ja vakuu­tus­yh­tiöön

Asia­kas­maksut

Asia­kas­maksut lasku­te­taan jälki­kä­teen aiemman sovitun lasku­tus­käy­tännön mukai­sesti.

Tukea sinulle

Voit halu­tes­sasi tavata papin tai sosi­aa­li­työn­te­kijän. Saat heihin yhteyden yksikön kautta tai suoraan puhe­li­mitse.

  • Keskus­sai­raalan sairaa­la­papit, puh. 050 4353883 ja 050 4319226 (ma–pe klo 8–16)