Ehkäisevä päihdetyö

Tällä sivulla kerrotaan miten Siun sote koordinoi ehkäi­sevän päihdetyön yhteis­työtä hyvin­voin­tia­lu­eella.

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvin­voinnin, terveyden ja turval­li­suuden edistä­mistä. Sen tavoit­teena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käyttöä ja ongel­mal­lista rahape­laa­mista sekä niiden aiheut­tamia haittoja. Ehkäisevä päihdetyö pitää sisällään niin alkoholin, tupakka- ja nikotii­ni­tuot­teiden, huumausai­neiden ja muiden päihty­miseen käytet­tävien aineiden sekä raha- ja digipe­laa­misen aiheut­tamien haittojen ehkäisyn.

Ehkäi­sevän päihdetyön laajuu­desta ja moninai­suu­desta johtuen työtä tehdään erilai­sissa toimin­taym­pä­ris­töissä, kuten kunnan eri palve­luissa, sosiaali- ja terveys­pal­ve­luissa, järjes­töjen ja yhdis­tysten toimin­nassa, elinkei­noe­lä­mässä sekä yhteis­kun­nal­li­sella tasolla. Laki ehkäi­sevän päihdetyön järjes­tä­mi­sestä velvoittaa kuntia ja hyvin­voin­tia­lueita tekemään ehkäi­sevää päihde­työtä. Hyvin­voin­tia­lueen tehtävänä on myös tukea alueensa kuntia ehkäi­sevän päihdetyön toteut­ta­mi­sessa ja kehit­tä­mi­sessä.

Pohjois-Karjalan ehkäi­sevän päihdetyön rakenteet muodos­tuvat hyvin­voin­tia­lueen ja kuntien raken­teista sekä eri toimi­joita yhteen kokoa­vista verkos­toista. Hyvin­voin­tia­lu­eella ehkäi­sevää päihde­työtä ohjaa ja seuraa hyvin­voinnin ja terveyden edistä­misen lauta­kunta, kunnissa jokin tehtävään nimitetty lakisää­teinen toimielin. Sekä hyvin­voin­tia­lu­eelta että kunnista löytyy ehkäi­se­västä päihde­työstä vastaavat henkilöt ja työryhmät. Lisäksi ehkäi­sevän päihdetyön tavoit­teista ja toimin­nasta linjataan suunni­tel­missa, kuten hyvin­voin­ti­suun­ni­tel­massa tai erilli­sessä ehkäi­sevän päihdetyön suunni­tel­massa.

Pohjois-Karjalan ehkäi­se­vässä päihde­työssä tavoi­tellaan vahvempia ehkäi­sevän päihdetyön raken­teita, suunni­tel­mal­li­sempaa viestintää, vaikut­tavien toimin­ta­mallien käyttöön­ottoa ja asukkaiden lisään­ty­nyttä osalli­suutta osana ehkäi­sevää päihde­työtä. Tarkem­mista toimen­pi­teistä linjataan ehkäi­sevän päihdetyön toimin­ta­suun­ni­tel­massa vuosille 2023–2025. Esimerk­keinä Pohjois-Karja­lassa edistet­tä­vistä toimen­pi­teistä ovat kansal­linen Pakka-toimin­ta­malli, Ehkäi­sevän päihdetyön polku ‑toimin­ta­malli, päihde- ja pelikas­va­tuksen kehit­tä­minen sekä suunni­tel­mal­linen viestintä niin asukkaille kuin ammat­ti­lai­sille.

Yhteys­tiedot

Saatat olla kiinnos­tunut myös näistä