Elintapaohjaus
Elintapaohjaus tukee pysyviä muutoksia elintavoissa. Tällä sivulla kerrotaan miten Siun sote koordinoi elintapaohjauksen yhteistyötä hyvinvointialueella.

Elintapaohjaus on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Elintapaohjauksen ja ‑neuvonnan tavoitteena on tukea yksilöä tai ryhmää tekemään terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pysyviä muutoksia elintavoissa. Elintapaneuvontaa toteutetaan osana hyvinvointialueen ammattilaisten perustyötä. Elintapaneuvonnasta on vielä hyvä erottaa kertaluontoinen tai muutamia kertoja sisältävä lyhyt neuvonta tai pidempikestoinen, valtakunnalliset suositukset täyttävä, prosessinomainen elintapa- tai liikuntaneuvonta. Prosessinomainen elintapa- ja liikuntaneuvonta on tehokkain keino vaikuttaa pysyvästi ihmisten elintapoihin.
Eri toimijoiden välille on luotava yhteys, jotta asiakas saa tarvitsemansa riittävän tuen ja mahdollisuudet elintapojensa muuttamiseen. Elintapaohjauksen vaikuttavuus lisääntyy, kun hyvinvointialueen elintapaohjaus kytkeytyy kuntien tuottamiin palveluihin sekä yritysten, järjestöjen ja yhdistysten toimintaan. Elintapaohjauksen kokonaiskoordinaatio kuuluu hyvinvointialueelle, mutta hyvinvointialue ja kunnat sopivat yhdessä kunkin toimijan vastuut ja roolit palveluketjussa.
Pohjois-Karjalassa toimii maakunnallinen elintapaohjauksen verkosto, jonka on hyvinvointialueen koordinoima monialainen asiantuntijatyöryhmä. Verkostossa on mukana hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja oppilaitosten edustajia. Sen tehtävänä on tukea maakunnallisen elintapaohjauksen palvelupolkujen ja ‑kokonaisuuksien kehittämistä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.